Nevşehir çarşı içinde bir çay ocağının altında bir misafirimle oturup çay içiyor sohbet ediyorduk. Aniden bir patırdı oldu. Şaşkınlığımız arasında ağaçtan yere bir şeyler döküldü. Dış kabuğu dikenli olan Ağaç kestanesiymiş. Çay Ocağını işleten dedi ki:

-Kadınlar bize gelip ağaçtan At kestanesini düşürmemizi istiyorlar. Yere düşen kestaneleri de toplayıp gidiyorlar.

Aradan az bir zaman geçmişti ki uzun süpürge sapı ağaca uzandı ardında da dışı iğneli at kestaneleri yere kabuğundan yarılarak yere düştüler. At kestanesi toplayan kadına yaklaştım ve sordum:

-Ne için topluyorsunuz.

-Kardeş basura iyi geliyor.

-Nasıl kullanıyorsunuz?

-Suda kaynatıyoruz…

Sözün devamını duyamadım kadın da kestaneleri topladığı gibi gözden kayboldu.

At kestanesiyle ilgili önemli bir uyarıyı hatırlatmakta yarar var; at kestanesi oldukca acı ve zehirli imiş. Anladığım kadarıyla at kestanesi suda haşlanınca buharından sağlık açısından istifade ediliyor sanırım.

Aşağıdaki yazıda da görüleceği gibi meyve, sebze ve bitkilerin farklı faydaları vardır.

İŞTE SİZE AT KESTANESİ HAKKINDA BİLGİLER

At kestanesi İstanbul ile özdeşleşen ağaçlardan biridir. Tarihçilere göre, at kestanesi ilk kez Kanuni Sultan Süleyman´ın döneminde Avrupalılar tarafından İstanbul´da görülmüş ve buradan Avrupa ülkelerine götürülmüştür. Yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan ve görsellik katması, oksijen sağlamasının dışında çok da faydaları olan bir ağaçtır.

AT KESTANESİ NEDİR?

At kestanesi ağacı hakkında bilgi Bilimsel adı Aesculus hippocastanum L. olan at kestanesi Hippocastanaceae familyasından bir ağaç türüdür. Ana vatanı Balkan yarımadasıdır.

At kestanesi ağacı 20-30 mm kadar uzanan yuvarlak tepeli bir ağaçtır. Yetişmesi için bol ışıklı bir ortam olması gerekir. Yaz başında salkımlı beyaz çiçekler açar. Meyveleri 3-4 cm çapında olup dikenlidir.

AT KESTANESİ FAYDALARI

Bir çok insanın ne işe yaradığını bilmediği at kestanesinin vücut için mucizevi faydaları var. Özellikle ayaklarda oluşan varisin giderilmesine çok etkilidir. Ayrıca at kestanesinin ağrı kesici ve hücre yenileme özelliği de var. Halk hekimliğinde at kestanesi geniş yer tutuyor. Bitkinin çiçeklerinden, tohumundan ve kabuklarından hazırlanan preparatlar çeşitli romatizma hastalıklarının tedavisinde, bronşitte, toplardamarların varis genişlemelerinde, safra kesesi hastalıklarında, sindirim sürecinin bozuklukları ve geç iyileşen yaralarda kullanılır.

KREMLERDE KULLANILIR

Bunun dışında at kestanesi gözaltı şişliğini giderir, hücre duvarlarını güçlendirir, cildi erken yaşlanmadan koruyor, iltihap giderici özelliklere sahiptir. At kestanesinin kabuklarından yapılan ilaçlar ateş düşürücü olarak kullanılır. Öksürük kesici özelliğe sahiptir. Vücuda güç verir. At kestanesi meyvesinden yapılan krem cildi güzelleştirir, sivilceleri iyileştirir ve ağrı kesici olarak da kullanılır. Botox etkisi yapan birçok krem, vücut bakımı ürünü ve vücut sıkıştırıcılarda büzücü özelliğinden dolayı at kestanesi bulunuyor.

AT KESTANESİ YAĞI

Alt bölümlerin varislerinde genişlemelere ve hemoroid tedavisine olumlu etki gösteriyor, romatizmalı ağrılara ve güneş lekelerine karşı kullanılıyor. İnce damarların yapısını koruyarak, pürüzsüz cilde sahip olunmasını sağlar. Ayaklarda ağrı, yorgunluk, kaşıntı ve şişliklere de iyi gelir. Evde at kestanesi yağı yapımı Sonbahar ayında ev ortamında at kestanesi yağı yapılabilir. Bunun için meyveleri kabuklarından çıkarılarak rendelenir. Bir kavanozun içerisine konulur. Üçte bir at kestanesi üçte iki zeytinyağı olacak şekilde üzerine zeytinyağı doldurulur ve güneşin altında 45 gün bekletilir. Her akşam kavanoz çalkalanmalıdır. Daha sonra süzülüp bir şişeye doldurulur ve serin ortamda muhafaza edilir. Hazırlanan yağ göz çevresindeki kırışıklar, kılcal damarların çatlamaları ve gevşekliğe uğramış boyun derisinin düzeltilmesi için kullanılır. Bunun için her gece yatmadan önce birkaç damla yağ ile boyuna ve yüze masaj yapmak yararlıdır.

AT KESTANESİ LOSYONU YAPIMI

At kestanesinden yapılan losyon bacak ağrılarında, ödemli ayaklarda ve ağrıyan eklemlerde kullanılır. Losyonun hazırlanması için 5 adet at kestanesi rendelenir. 2 adet at kestanesi yaprağı ilave edilir. 2 su bardağı su eklenerek bir taşım kaynatılır. Daha sonra 20 dakika demlendirilir. Soğuduktan sonra süzerek kullanılır.

At kestanesi ile cilt bakımı At kestanesi cilde nasıl uygulanır? At kestanesini kullanabilmek için gereken maskeyi ev ortamında da rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Bunun için at kestanesini blenderden geçirin ve içine zeytinyağı ekleyin. Elde ettiğiniz karışımı bir kabın içine koyup siyah poşete sarın. Evinizde güneş ışınlarının bol olduğu yerde hazırlanan solüsyonu 20 gün boyunca tutun. Sonra karışımı bir elekten geçirin ve temiz olan çözeltiyi varislere, vücudunuzun ağrıyan yerlerine ya da hücre yenileyici olarak cildinize sürün. Yüz kızarıklıkları için maske Malzemeler. At kestane 3-4 adet. Susam yağı. Elma sirkesi 1 kaşık.

Yüz kızarıklıkları için maskenin hazırlanması: At kestanelerinin kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin ve bir kabın içerisine alın. Susam yağını at kestanelerinin üzerine çıkacak kadar ekleyin. Karışımı 15 gün kadar güneşte tutun. karışan at kestanesi ve susam yağını süzdükten sonra üzerine bir çay kaşığı kadar elma sirkesini ekleyin. Yaptığınız bu maske ciltteki kızarıkları giderici özelliğe sahiptir, maskeyi akşamları cildinize sürün. Bir süre sonra yüzünüzdeki kızarıklıklarına azaldığının farkına varacaksınız.

UYARI: At kestanesinin meyveleri zehirlidir. Yenildiğinde kas zayıflığından felce kadar giden zehilenmeye sebebiyet verebilir.



Kaynak :