Gazeteci yazar Yüksel Kalkan "Battal Gazi Kayseri'de" isimli kitabında Cengaver Battal Gazi'nin özellikle Kayseri’deki izlerini yerine göre inceleme araştırma, yerine göre de akıcı bir öyküyle ele almış.

Kitap, Kayseri'nin kuruluşu, Mazaka (Kayseri) şehrinin ilk kuruluşuna dair bilgilerle başlıyor.

Gönül kahramanı Battal Gazi'nin Tevrat, İncil, Zebur gibi kutsal kitapları incelemiş, ayrıca Rumca, Yunanca ve diğer dilleri çok iyi bilen biri olduğu belirtilmiştir.

Battal Gazi, Musevi hahamlarına taş çıkartacak kadar bilgi sahibi olduğunu anlıyoruz. Hahamlar  Battal Gazi ile dini konularda tartışmaya girmemek için bir birlerine  haber gönderirlermiş. Bu da gösteriyor ki Battal Gazi'nin kılıcı kadar da keskin bir zekaya sahip olduğu, dolayısıyla gayrimüslimlerin çekindiği bilge bir yiğittir.

Kitapta, Battal Gazi'nin Bağdat'tan itibaren pek çok Anadolu şehirlerine ve İstanbul'a dahi gittiği anlatılıyor.

"Battal Gazi Kayseri'de" kitabında Battal Gazi'nin her ne kadar adı Malatya ile özdeş olarak bilinse de Kayseri'de de ayrı bir öneme sahip olduğu görülür. Bu nedenle Kayseri'de; Battal Gazi Camii (XII. asır) , Battal Gazi Mahallesi, Battal Gazi Kuruluşları, yer adları, muhit ve sokak isimleri verilmiştir.

Kitapta Battal Gazi'nin adının geçtiği yerler ve alanlar incelenmiştir.

Kitapta yer alan "Tarih Üzerine Gecekondu" bahsinde, sebep neye dayanırsa dayansın tarihi geçmişi bulunan Eskişehir Bağları hazine arsalarına yazlık bağ evlerinin  yapılması ne kadar doğru olabilir? Bu tarihi alanda dar gelirli ailelere arsa vererek mahalle yapılmış ve bu bölgede halen 80 bin nüfus yaşadığı belirtilmiştir.

YER ALTI MAĞARALARI

Orta Anadolu'da yeraltı şehirlerinin çok oluşu bir yana anlatılanlara göre Kayseri'deki mağaralar da ilgi çekicidir.

Yeraltı geçitlerinden giren bir insanın mağara geçitlerinin çokluğundan dolayı tüneller ile farklı yerlere varıldığı anlatılmış. Daha sonraki yıllarda mağara geçit yolları kapatılmış ve bu mekanlar ahır olarak kullanılmış.

Mağaralar ile ilgili bilgiler sadece bunlarla da sınırlı kalmıyor. Büyük kayanın Tunç yapısı bir kapak bulunduğu yerde bir vatandaş Müze Müdürlüğü'nün izniyle bir kazı yapmış. Kazıda çok değerli eşyalar çıkmış.

Bölgede çok eski bir su kuyusu, "Kırk Kızların Mezarlar"ı, yine bu alana yakın yerde bir de arena varmış. Buralar tamamen gecekondu bölgesinde kalmış!

Kayseri bölgesinin her tarafından adeta tarih fışkırır.

"Battal Gazi Kayseri'de" isimli kitabı için büyük emekler veren, araştıran - inceleyen Yüksel Kalkan Hocam Kayseri için önemli bir kültür hizmeti yapmış. Kitabı okurken okuyucuların merakı artıkca artacaktır diye düşünüyorum.

Kitapla ilgili izlenimlerimizi kitapta yer alan bir öykü ile bitirelim.

"BİR ANLATIM"

"Bağda çalışan bir bağcı bağının toprağını bellerken küçük, küçük demir parçaları bulur  bir yere biriktirir.

Akşama doğru bağının bağı belleme işi biter. Tek tek biriktirdiği demir parçalarını alır. Teneke ağzı lehimleyen el aletleri tamiri yapan bağ komşusu bu demir parçalarından anlar diye yanına varır. Selam verir, "Hacı Ağa bağda çalışırken şu demir parçalarını buldum bir bak bunlar nedir? “, der.

Tenekeci Hacı Ağa bakar," Bunlar demir sana lazımsa al benim işime yaramaz", der.

Bağcı da, " Sen şehre götür belki sana lazım olur" diyerek demir parçalarını oraya bırakır gider.

Hacı Ağa çamurlu demir parçalarını alır. Kiloda ağır demir parçalarını su ile yıkar, siler, temizler. Temizledikçe parlar, parladıkça diğerlerini temizler. Parlak demir parçalarını alır şehirde tanıdığı sarrafa gösterir. Sarraf, "Bunlar çok kıymetli saf külçe Gümüş madeni" der.

Gazeteci - Araştırmacı Yazar Yüksel Kalkan Hocamı emek verdiği bu kültür hizmetinden dolayı tebrik eder başarılar dilerim.