Kitap arka kapak tanıtımları kitaplarla ilgili genelde gerektiğince ilgili fikir verir. Feridun Andaç´ın “Çıkmazdaki Edebiyat”(*) isimli eseri kitap arka kapak tanıtım yazısı bu kitap da neler demek istendiği, neler anlatıldığı daha iyi anlaşılacaktır. Daha da detaylı bilgilere ulaşmak isteyenler için her kitap ele alınıp göz atıldığında okurun aradıklarıyla ilgili neler bulup bulamadığının cevaplarını da kitabı okumadan görmüş olacaklardır.
“Çıkmazdaki Edebiyat” arka kapak tanıtımında şu metin yer almış:
“Eleştirmenin görevi nereye gittiğimizi söylemek en azından tahmin etmek midir? Peki ülkemiz yazınında ve yayıncılığında durum nedir? İyi edebiyattan ne anlıyorsunuz? Göstergeleri nelerdir? Bizim yazarlarımız bu "iyi" edebiyatın neresindeler? Evet, "iyi yazar"lar her zaman "iyi edebiyat"ın kurulmasında öncül olmuşlardır. Peki "İyi eleştiri" nedir? İyi bir okur iyi yazar olabilir mi? Çıkmazdaki Edebiyat ile Feridun Andaç, okuma ve yazma serüveninde pusulaya ihtiyaç duyan okurlara kendi define sandığını açıyor.”
Görüldüğü gibi kitap “Çıkmazdaki Edebiyat” çıkmazdaki edebiyatın pek çok sebepleri vardır. Edebiyat çıkmazı için yazarın/yazarların deneyimi, birikimi, gözlemi, sezgisi, dile hâkimiyeti, üslubu, edebi duyarlılığı, okurla iletişimi, duygusal ve fikirsel kurulan yakınlık, yetkinlik gibi unsurlar sayılabilir.
Feridun Andaç´ın kitabı edebiyat incelemeli, tespitler ve eleştiriler içeriyor. Yazarlıkta eleştiri olmazsa olmazlardandır. Bu kitapta yazar; eleştirilerinde açık ve eleştirilerden de kaçınmıyor. İyiye iyi, kötüye veya yetersize de yetersiz (kötü kelimesini pek kullanmasa da) demesini biliyor.
Feridun Andaç; yazarı, editörü, kitapları, yayınevlerinin kitaplarla olan sorumluluk bilinci/bilinçsizliğini, öyküleri, romanları edebi duyarlılıkla eleştirmiş. İşin özü yazarın ifadesiyle bir yazar, azla büyümek, anlayarak yazmanın bilincinde olmalıdır.
Kitap dört bölüme ayrılmış.
I. Edebiyat Nerede?
II. Hangi Roman?
III. Hangi Öykü?
IV. Senin Hayatın
V. Yazmak ya da olmak
VI. İzdüşümsel Yolculuk
Kitapta: edebiyata dair düşünceler, iyi edebiyat,, edebi körlük,, edebiyat ödülleri, kısa anlatı, edebiyatın kronik yapısı, romanla, öyküyle ilgili incelemeler,tespitler, tanınmış yazarların eserleriyle ilgili mülahazalar… En önemlisi de yazmak ve okumak üzerine denemeler. Kapsamlı bir kitap. Kitap incelendiğinde dizine bakıldığında daha iyi anlaşılacaktır. 24 kaynak, 131 konu ve eser başlığı ve 97 yazar adı kitapta bulunuyor.
Eleştirmen Feridun Andaç´ın denemeleri; yeni yazarlar ve özellikle de öykü ve roman yazarlığı için yola çıkacaklara iyi fikirler verecektir. Edebiyat içinde var olanlar için rahat anlatımlı, deneyimlerin de görüldüğü “Çıkmazdaki Edebiyat” eleştirel ve yön gösteren bir eser.
*Çıkmazdaki Edebiyat, Feridun Andaç, Sedir Yay. 2016, İst.