Dünyaca ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, Noel'de ve pek çok ülkede yılbaşında çam ağacı süsleme geleneğinin Türklere özgü bir gelenek olduğunu söyler. Çığ'a göre, bu geleneğin kökeni, Orta Asya Türk toplumlarının kutladığı Nardugan Bayramı.

Nardugan Bayramı 21 Aralık gecesi kutlanan eski bir Türk bayramıdır. Yeniden doğuşu simgeler ve  kuzey yarımkürede yılın en uzun gecesinin yaşandığı tarihtir. Hatta söylencelere göre gece ile gündüzün savaştığı, gündüzün galip geldiği güneşin zaferini simgeler.
Peki günümüzde noel ağacı olarak süslediğimiz çam ağaçları, eski Türk geleneğinde var mıydı?

Gerek yazın gerekse kışın yapraklarını dökmeyen çam ağacının, Türkler için ilk çağlardan beri önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Fakat süslemeyle ilgili detaylı bir bilgiye ulaşılamıyor. Çok fazla yorum ve fikir mevcuttur.

Peki ya Ayaz Ata ile Kar Kızı yani Noel Baba ve Kar Kızı Türk Kültüründe de var mı?
Bu sorunun cevabı “Evet”. Türk, Altay ve Orta Asya özellikle Kazak ve Kırgız Mitolojisinde Ayaz Ata soğuk tanrısıdır. Bir nevi Noel Baba ile özleştiğini söyleyebiliriz. Bazı kaynaklarda Ayaz Han olarak da görebiliriz. Ay ışığından yaratıldığına inanılır ve soğuk havaya sebep olmaktadır.
“Ayaz” kelimesi tüm Türk Coğrafyasında yakıcı, dondurucu soğuk anlamına gelir. Ay'ın gökte rahatlıkla görüldüğü açık havalarda meydana geldiği için Ay Tanrısı'nın veya ona bağlı Ayas Han'ın gönderdiğine inanılmıştır. Ayrıca Türk Mitolojisinde de kışı simgeleyen bir figür olduğunu görebiliriz.

Bazı Türk Kültürlerinde Ayaz Ata’nın kışın soğukta ortaya çıktığı; kimsesizlere ve açlara yardım eden bir evliya olduğu da kabul edilmektedir