Kur´ân-ı Kerim´de birçok ifade güzelliği vardır. Her okuyuşta bu güzelliklere hayran kalmamak elde değildir.

Asr Suresi ‘´asra, zamana, ikindi vaktine´´ yemin ederek başlar: ‘´Asra yemin olsun ki!...´´ (1) Oysa Allah-ü Teâlâ´nın inandırıcı olması için yemine ihtiyacı yoktur. Mutlak hâkim O´dur.

Asr Suresi´ndeki ifade güzelliğini ben, ‘taşı çok pirincin ayıklanması´na benzetirim. Taşı çok olan pirincin tamamı bir kenara itilir. Sonra içindeki pirinçler seçilir.

‘´İnsan mutlaka ziyandadır.´´ (2)  ayetindeki ifade güzelliğine bakınız ki; hiçbir insanı seçmeksizin hepsinin de hüsranda olduğunu, zarar ettiklerini, pişmanlık duyduklarını güçlü bir şekilde yemin ederek vurgulanmaktadır.

Sonra bu insanlar arasındaki temiz, dürüst olan iyi kullarını seçmektedir. Onları müstesna tutulmaktadır.  ‘´Ancak iman edenler, salih amel (iyi işler) işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenler bunun dışında. (3)

Allah-ü Teâlâ dört çeşit insanın kurtuluşa ereceğini müjdelemektedir.

  1. İman edenler,
  2. İyi işler yapanlar,
  3. Birbirlerine hakkı tavsiye edenler,
  4. Sabrı tavsiye edenler.

İmam-ı Şâfi;  “Kur´an-ı Kerimde başka hiç bir sure nazil olmasaydı, sadece Asr Suresi bile, insanların dünya ve ahiret saadetlerini temine yeterdi. Zira bu sure, Kur´an-ı Kerim´in bütün muhteviyatını özetlemektedir.” buyurmaktadır.

***

Aynı ifade güzelliğini Kelime- Tevhîd´de de görmek mümkündür: ‘´Lâ ilâhe!... Kesinlikle hiçbir ilah yoktur!... İllallah!... Ancak Allah vardır.

İnsanların tarih boyunca ‘İlah´ olarak kabul ettiklerini bir kenara itmiş, ancak ‘Allah´ın varlığını vurgulamıştır.Kendisinin de hiçbir ilaha, hiçbir varlığa benzemediğini, benzetilemeyeceğini ‘Lâ´ sözüyle zihinlere kazımıştır, taşı çok pirinçlerin seçilmesi gibi...

***

“Kur´an-ı Kerim mucizevi, ilahi bir kitaptır. Her okuyuşta insan O´na daha çok hayran kalıyor. Her okuyuşta yeni anlamlar çıkarıyor. Tefekkür âlemine dalıyor.

İyi ki böyle bir dine sahibiz!... İyi ki Hz Muhammed gibi bir peygamberin ümmetiyiz!... İyi ki Kur´an-ı Kerim gibi bir kitabımız var!...

Yâ Rabbî, sana binlerce şükür!...

Yâ Rabbî taşlardan, gerçek iman eden kullarını ayırdığın için  sana binlerce şükür!...+

1. Asr Suresi 1. Ayet,

2. Asr Suresi 2. Ayet,

3. Asr Suresi 3. Ayet,

 

/resimler/2016-9/29/0839027820455.jpg