Avanos için değerli bir kişi Kurena Arif Bey!..
Osmanlı Döneminde padişah sohbetlerine katılmış, sarayla iç içe olmuştur. Padişahı etkileyecek kadar sözü dinlenir birisidir.
Osmanlı sarayında, padişahın özel kalem müdürlüğü (mabeyn müdürlüğü) görevinde bulunmuştur.
1867 yılında ilçe olan Avanos, Abdülhamid’in 1876 yılında tahta çıkışıyla 1087 yılında tekrar “köy” haline dönüştürülmüştür.
1887 yılına kadar köy olarak kalmıştır. 5 Avanoslunun, Gülşehir ilçesine giderek, maliyede muhafaza edilen katsayı sandığını kaçırıp, Avanos'a getirmesi önemli bir olay olur. Olay, daraya ulaşır.
Kurena Arif Bey'in devreye girmesiyle konu kapatılır.
Avanos’a 1887 yılında ilçe olma hakkı yeniden verilir.1888’dbir kaza olarak Kırşehir Vilayeti’ne bağlanmıştır. Nevşehir’in 1954 yılında vilayet olması üzerine Nevşehir'e bağlanmıştır.
@ @ @
Kurena Arif Bey'in en büyük hizmetlerinden birisi de, ‘Taş Köprü’nün Avanos’a kazandırmasıdır.
Hititler döneminde “Marssantia”, Bizans döneminde ise “Halys” olarak bilinen Kızılırmak, ilçenin tam ortasından, akış yönüne göre, doğudan batıya ikiye böler. Tıpkı, 8 km doğusundaki Sarıhıdır Köyü gibi…
Bugün Avanos’ta, ikisi çevre yolunda, biri Taş Köprü, diğeri Asma Köprü ile iki yaka birbirine bağlanır.
TAŞ KÖPRÜ
Taş Köprü, Sultan Abdülhamit döneminde, sarayda görevli, Avanoslu Kurena Arif Bey’in ısrarı üzerine yapılmıştır
Taş köprü, Sultan Abdülhamit döneminde sarayda görevli Avanoslu Kurena Arif Bey'in ısrarı üzerine yapılmıştır.
O yıllar, Kızılırmak’ın coşkun akması nedeniyle, birçok insan suya kapılmıştır.
Sarıhıdır köyünde, bildiğim kadarıyla 7, 8 kişi Kızılırmak'ta kaybolmuştur.
Taş köprünün yapılmasıyla hem bu insan kaybı azalmış hem de Karadeniz Bölgesi’ni Akdeniz Bölgesi‘ne bağlamıştır. Böylece Türk ekonomisine büyük katkısı bulunmaktadır.
1898 yılında yapımına başlanan, 1900 yılında uzunluğu 151 metre olarak hizmete açılmıştır. Yaya bölümü 1995 yılında onarım görerek genişletilmiştir.
Taş Köprü’ nün yapılmasıyla, Sarıhıdırlılar da 1954 - 1955 yılına kadar, köprüyü kullanmışlardır. 1955 yılında Sarıhıdır’a da, Yaşar Çavuş’un (Yılmaz) muhtarlığı döneminde “Taş Köprü” yapılmıştır.
Asma Köprü ise, 1973 yılında, yaya yürüyüşüne uygun olacak şekilde180 m. uzunluğunda, 2,30 m. eninde, demir ayaklar üstüne ahşaptan yapılmıştır.
1994'te geniş bir onarım görmüştür. Türkiye'nin 2. asma köprüsü olan köprünün, çelik halatlarla bağlı olması, salıncak gibi sallanmasına, konuklarına keyifli dakikalar geçirmesine neden olmaktadır.
TAŞ KÖPRÜNÜN ONARIMI
1995 yılında yapılan onarımdan sonra 16 Ekim 2023 yılında tekrar onarıma başlandı. Yaklaşık 2 yıl sürecek onarımda, ilk olarak Irmak içerisinde dolgu yapıldı. Köprünün üst kısmı tamamen yıkıldı. Üst kısmının yıkılmasından sonra tarihi ayaklarına geçildi. Şu anda köprünün ayaklarının test çalışmaları yapılmaktadır.