EDEBALİCE
Ali İhsan TOSUN
Oldum olası severim matematiği!... İlkokul, ortaokul ve lisede hep sınıf birincisi idim.
Lisede iken Ürgüplü İbrahim hoca Bünyamin’le tahtaya kaldırmıştı beni. Tahtayı ikiye böldük. İkimize de aynı soruyu sormuştu. Cebirsel bir işlemdi. “Başla!” komutu ile alıştırmayı çözmeye başladık.
Ben iki dakika içinde alıştırmayı çözdüm, Bünyamin’in çözmesini bekledim. Birkaç dakika sonra o da çözdü. O gecikmişti ama ikimiz de doğru çözmüştük.
İbrahim Bey ölümsüzleştirmişti o anı. Şimdi o fotoğraf kayıp.
Neler vermezdim o fotoğraf için!...
@ @ @
Satranç da öyle!... Yapılan bir yanlış hamle oyunu kaybettirir, matematiksel düşünmezsen. 5, 6 hamle ötesini düşünmek gerekir. Yoksa sonuç; “şah”, “mat!...”
@ @ @
Satranç oyununu küçümseyen bir padişaha satranç ustası, satranç oyununu gücünü ispatlamak isteyince ona bir teklifte bulunur:
“Birinci kareye 1 buğday, ikinci kareye onun iki katı 2 buğday, diğer karelerin içine bir öncekinin karesi şeklinde buğday yerleştirmesine iddiaya girer. Padişah düşünür, kabul eder.
“Ne ki!” der “Toru topu iki avuç buğday etmez!...” diye düşünür.
Satranç 8 sıra, her sırada 8 kare!... 8 çarpı 8 eşittir 64!...
Birinci kareye 1, ikinci kareye 2, üçüncü kareye ikinin karesi 4, dördüncü kareye 4’ün karesi 16, beşinci kareye 16’nın karesi 256 şeklinde katlanır gider.
Henüz satranç tahtasının yarısına gelmeden ülkenin ambarlarının buğdayı biter.
İşte matematiksel düşünce budur!...
Yanılma payı çok azdır.
@ @ @
Günahlar da böyledir!...
Katlanır gider!
@ @ @
“İlginç Bir Çıkarım”da bulunmuştuk, kul hakkı için. (Muşkara Haber/ Ali İhsan Tosun)
“Kıyametin ne zaman kopacağını ancak Allah bilir. Belki 1 saniye sonra, belki milyarlarca yıl sonra!...
Diyelim ki milyarlarca yıl sonra kopacaksa, birisi, bir kişinin hakkını yediğinde gerçekte bir kişinin mi hakkını yemiş oluyor?
Bence hayır!...
Çünkü o kişinin eşinin, çocuklarının, torunlarının, torunlarının torunlarının da… hakkını yemiş olmuyor mu? Kıyamete kadar bu insanın neslinden türeyecek insan sayısını bilemeyiz. Belki de milyarlarca…
Öyleyse birisi, bir kişinin hakkını yediğinde gerçekte bir kişinin hakkını yemiş olmaz. O kişinin sulbundan gelen milyarlarca insanın hakkını yeme olasılığını da düşünmelidir.
İlginç bir çıkarım değil mi?
@ @ @
Siz siz olun kul hakkı,
miras hakkı yemeyin!...
Yoksa günahlarınız katlanır gider,
satranç oyununda olduğu gibi!...