Kur´ân okumak en büyük ibadettir. Kur´ân´ın her harfi için bir sevap vardır okuyan için. Hele onu hıfzeden (koruyan) için bu sevap kat kat fazla olsa gerektir.
Düşünün ki henüz Kur´ân´ı kaydedecek hiçbir alet, edevat yok!... Kur´ân´ın kaybolma ihtimali var. Hafızların önemi daha da artmaktadır, Kur´ân´ın günümüze kadar bir harfi dahi değiştirilmeden gelebilmesinde.
Gerçi onu koruyacak Allah-ü Teâlâ´dır. Çünkü bu din Son Peygamber´e gönderilmiş son dindir.
Kur´ân´ı anlamak, Kur´ân´la yaşamak daha da büyük bir ibadettir.
Kur´ân´ın özelliğini belirtirken Yüce Yaratan; ‘´Ey insanlar! Size Rabbinizden bir öğüt, gönüller derdine bir şifa, müminlere bir hidayet ve rahmet geldi.´´ ( Yunus 57) diye buyurmaktadır.
Kur´ân okumak; Kur´ân´ı sadece yüzüne okumak değildir. Arapça bilmeyenler için en güzeli, tefsirlerden okumaktır. Hiç olmazsa meallerden okumalıyız; Kur´ânı´ı anlamak, düşünmek, anlam çıkarmak ve Kur´ânca yaşamak için.
Kur´ân okuyan, Kur´ân´la yaşayan insanlara bir ecir olduğunu müjdeleyen Yaratan ‘en sağlam yolun´ Kur´ân olduğunu belirtir.
‘´Şüphesiz ki bu Kur´ân, insanları en doğru ve en sağlam yola iletir ve salih amel işleyen müminlere büyük bir ecir olduğunu müjdeler. ( İsra 9)
´İşte Rabbinin doğru yolu budur. Şüphesiz biz, hatırlayıp ibret alan bir kavim için âyetleri geniş bir şekilde açıkladık.´´ (Enam 126)
Kur´ân´ın bir şair, bir kâhin sözü olmadığını âlemlerin Rabbi tarafından indirildiğini şu ayetlerle belirtir:
‘´O bir şair sözü değildir, siz çok az inanıyorsunuz.´´ ‘´Bir kâhin sözü de değildir, ne de az düşünüyorsunuz!´´ ‘´O, âlemlerin Rabbi tarafından indirilmedir.´´ (Hakka 41, 42,43)
Kur´ân´ın âlemlerin Rabbi tarafından indirildiğinin bir başka delili ise İsra Suresi´nin 88. Ayetidir; ‘Ey Muhammed! De ki: "Yemin olsun, eğer insanlar ve cinler bu Kur´ân´ın benzerini getirmek üzere toplansalar ve birbirlerine yardımcı olsalar bile, yine onun bir benzerini meydana getiremeyeceklerdir."( İsra 88)
***
Kur´ânda ibret alınacak birçok kıssa vardır. Yeter ki iyi düşünelim. Helak olan kavimlerin düştüklerine düşmeyelim; Ad, Lut, Semud kavmi gibi… Bu konuda; ‘´Yemin ederim ki, bu Kur´ân´da insanlar için her türlüsünden temsil getirdik. Gerek ki iyi düşünsünler.´´ (Zümer 27) buyurmaktadır.
***
Kur´ân´ın birçok ayetinde ‘´Düşünmez misiniz? Akletmez misiniz?´´ uyarıları vardır. Allah-ü Teâlâ; düşünmemizi, akletmemizi, yorumlamamızı, istemektedir. Çünkü müttakiler (kötülükten korunacaklar) için bir kurtuluşa vesile kitabıdır. ´´İşte o kitap, bunda şüphe yok, müttakiler için hidayettir. (Bakara 2)
***
Kur´ân; her mü´minin kolay anlayabileceği şekilde indirilmiştir. Kur´ân ayı Ramazan´da bol bol Kur´ân okumalıyız, hayatımızın her anını Kur´ânca yaşamalıyız. Her an elimizin altında bulundurup başvuru kitabı olarak Kur´ân´a müracaat etmeliyiz.
***
Allah (cc) her kuluna Kur´ânı anlamayı, Kur´ân´la yaşamayı nasip etsin.