Çoğu zaman yazdığım makaleler Nevşehir´le ilgili olmadığı için eleştirlir . Haklı olabilirler ama madem köşe gündemle ilgili, Türkiye gündeminden Nevşehir gündemine sıra gelmiyor dersem kızar mısınız bilmem ama öyle.

Bu araların gündemi de ERNOSTO CHE GUEVERA.

Kimdir Che?

Tüm dünyanın tanıdığı kısaca Marksist-Leninist ideolojiyi benimseyen emperyalizme karşı silahlı mücadeleyi savunan devrimci.

Aslen Arjantinli olan Che, bir tıp öğrencisiyken Latin Amerika´yı baştan aşağı dolaşmış, Guetemala devrimine katılmış, benim doğduğum yıllarda(1959) Küba sosyalist devrimine Fidel Castro yanında gerilla olarak katılıp savaşmış, savaş bittikten sonra Küba´da bir takım görevlerde bulunduktan sonra başka ülke halklarının özgürlük mücadelesinde yer almak için yeniden yollara düşmüş. Devrim ve özgürleşme adına emperyalizme karşı kitaplar yazmış. Son olarak Bolivya´nın özgürlüğü için mücadele ederken CIA ajanlarınca yakalanıp öldürülmüştür. Tabii bu arada Alberto Korda adında bir fotoğraf sanatçısının tesadüfen çektiği ve herkesin bildiği Che´nin o fotoğrafı da dünyanın en ünlü fotoğraflarından bir oldu.

Ernesto Che Guevera´nın kısa hikayesi bu.

Bu adam bir özgürlük savaşçısı mı yoksa Meclis başkanı Kahraman´ın deyimiyle bir eşkıya mı?

Bu düşünce acaba izafi mi? Yani kişiye göre değişir mi değişmez mi?

Bana göre öyle.

Bakınız, bize ters gelen görüşün etkin insanları bize göre hiç de öyle değildir. Yüzlerce örnek verebilirim ama en belirgini şu an gündemimizde olan kişi FETÖ´nün lideri Gülen. Bize göre devletin temeline dinamit koyan bir teröristken binlerce insanın sümüklü mendilini yiyecek kadar, ağzından çıkan her sözün emir telakki edildiği bir kişi değil midir?

Apo denilen adam bize göre binlerce insanın ölümünden sorumlu bir bebek katiliyken PKK´lılara göre bir önder bir lider kabul edilmiyor mu?

Robin Hood denilen kişi aslında bir hırsız değil mi ama bayıla bayıla masal kahramanı yapmışız çocuklarımıza okutuyor, filmlerini izliyoruz.

Adı size yabancı gelebilir ama bir dönemin önemli bir ismi vardı. Julian Assange. Bu arkadaşımız uluslararası bir çok şirketin ipliğini pazara çıkardığı için kimilerine göre 20. Yüzyılın kahramanı ilan edilirken ipliği pazara çıkarılan firmalar tarafından anarşist ilan edildi.

Solda ve sağda isim vermeyeceğim ama onlarca gencin de durumu benzer şekilde.

Yani;

Che´yi terörist veya eşkıya olarak nitelemek belki bir görüş olabilir ama birçok kişiyi de üzer.

Son olarak;

belki bir çok kişi rahmetli Yaşar Nuri Öztürk´ü sevmezdi ama o, “Kur´an´ın penceresinden özgürlük ve isyan” adlı son kitabını Che´ye ithaf etti.

Niye acaba?