Tam başkanlık sistemine mensup 47 ülke var ki aralarında dikkat çeken tek ülke ABD sonrasında Burundi, Kongo, Dominik, Maldiv, Gana, Arjantin gibi.

Başkanın parlamento ile bağlı olduğu başkanlık sistemine bağlı 21 ülke var ki çoğu Asya ülkesi; Beyaz Rusya, Fildişi Sahili, Gine, Kazakistan, Togo, Uganda, Yemen vs.

Yarı başkanlık sistemine bağlı 27 ülke var ve Fransa, Rusya, Portekiz, Mısır, Çin gibi ülkeler.

Doğrudan parlamenter demokrasi ile inanır mısınız yalnızca İsviçre.

Parlamenter Cumhuriyetle yönetilen ülkeler; Aralarında Türkiye´nin de bulunduğu 47 ülke; Almanya, Yunanistan, İzlanda, İtalya, Hindistan, İsrail, Polonya, Bulgaristan gibi…

Bunlar dışında 5 ülke karışık Cumhuriyet, 30 ülke parlamenter monarşi, Birleşik Arap Emirlikleri gibi başında aktif kralları olan 9 ülke anayasal monarşi, Suudi Arabistan gibi 6 ülke mutlak monarşi, İran ve Vatikan teokrasi, Çin, Küba, Kuzey Kore gibi 8 ülke tek partili rejimle yönetim, Fiji ve Orta Afrika Cumhuriyeti Askeri Diktatörlük, Eritre geçici hükümetle yönetiliyor.

Bununla birlikte bir çok ülke federal yapıya sahip. Çoğu ülke eyalet sistemine, kantonlara ve otonom bölgelere ayrılmış durumda ki özellikle Amerika, Almanya, Hindistan, Kanada, Avusturya, Avusturalya, Rusya, İsviçre gibi dişli ülkeler de eyalet sistemi mevcut.

Her ülke layık olduğu şekilde yönetilir bu nedenle bir başka ülkeyi yermeye yada öykünmeye gerek yok.

Şimdi soru şu:

Bizim ülkemizde yönetim ne olmalı?

Başkanlık? Yarı başkanlık? Teokratik? Ne?

Eyalet sistemi olmalı mı?

Bakıyorum gelişmiş ülkelerin çoğu eyalet sistemi ile yönetiliyor. O zaman başkanlık da olsun eyalet sistemi de gelsin.

Hepsine peki….. tamam….

Sadece şu soruya net bir cevap arıyorum. Mevcut parlamenter sistemde ne sorun var veya tersten sorayım sorun mevcut parlamenter sistemde mi yoksa onun yönetiminde mi?