Seçmeli derslerle ilgili biraz bilgi aktaralım.
Ortaokullarda 29, İmam Hatip Ortaokullarında da 26 seçmeli ders bulunuyor. Her iki ortaokulun da bazı seçmeli dersleri aynıdır. Ortak seçmeli derslerden bazıları:
Kur´an-ı Kerim, Hz. Muhammed´in Hayatı, Temel Dini Bilgiler, Yazarlık ve Yazma becerileri, Yaşayan Diller ve Lehçeler(alınan alfabelere göre) Yabancı dil. Mesela Medya Okur Yazarlığı da seçmeli dersler arasındadır. Ortaokul 5. Sınıf ile 7. Sınıf arasında farklı olan dersler de bulunmaktadır.
2016-2017 Eğitim Öğretim yılında ortaokul 5,6,7 ve 8. Sınıflarda okuyacak öğrenciler haftada 6 saat, İmam Hatip Ortaokullarında 5,6,7. sınıflarında okuyacak öğrenciler haftada 2 saat, İmama Hatip Ortaokullarının 8. Sınıflarında okuyacak olan öğrenciler de haftada 1 saat seçmeli ders seçebilecekler. Okullarda en az 10 öğrencinin aynı dersi seçmesi durumunda ilgili seçmeli dersler okutulabilecektir. Seçmeli derslerin amacı, tanıtımı ve seçimi konusunda yapılacak işlemlerle ilgili öğrenci ve veliler okul müdürlerince bilgilendirilecektir. Seçmeli dersler için okullarda hazır dilekçelere seçilecek derslerin adını yazmak gerekiyor.
Seçmeli dersler arasında Okuma Becerileri diye bir ders de var. Malum olduğu üzere ülkemizde kitap okuma oldukça kısır bir durumdadır. Okulları gezdiğimizden ve ülkemizin okur-yazar durumunu da gözlemlediğimizden Okuma Becerileri büyük bir önem kazandığını düşünüyorum. İlkokullarda kitap okumaya büyük istek duydukları görülüyor. Bu durum ortaokullarda da biraz eksilmesine karşılık devam ediyor. Ancak liselere geldiğinde kitap okuma birden kesiliveriyor. Bazı öğretmenler okumaya büyük önem veriyor. Kitaplar üzerine araştırmalar yapıyorlar ve öğrencilerini de bu alanda yönlendiriyorlar. Ama bu hal bazı öğretmenlere mahsustur! Okul bittiğinde okuma da bitiyor. Bir taraftan muasır medeniyetler seviyesine çıkacağız diyoruz diğer taraftan da medeniyetin oluşması için hiçbir şey yapmıyoruz. Hep de bir şeylerden yakınıyoruz. Devamlı da toplumun yozlaştığından söz ediyoruz. Sevgi, saygı ortamının kalmadığı, yetişen fertlerde ahlaki çöküşlerin yaşandığını hep dile getiriyoruz. Öğrencelerin iyi yetişebilmeleri için iyi bir eğitim şart! Bilgi ve ahlak meselesine gelince; insanlar helali haramı bilmeleri, vatanına hizmet etmeyi ve dürüst olmaları düstur haline gelmelidir. Seçmeli derslerin kuşkusuz hepsi de yararlı ve gereklidir. Yeteneği olan öğrenciler sanat alanlarını tercih edebilirler. Ancak toplumun buhranlardan çıkış yolu okul çağlardan başlayan iyi bir eğitimle mümkün olabilir. Milli ve manevi bağlara sadık kalan gençler iyi bir gelecek olabilir.
İsteyen öğrenci ve veli istediği dersi seçebilir. Bu bakımdan tercih öğrenci ve velilere aittir. Ancak her şeyin yozlaştığı, değerlerin ayaklar altına alınmaya yüz tuttuğu günümüzde Kur´an-ı Kerim, Hz. Muhammed´in Hayatı, Temel Dini Bilgiler, Okuma Becerileri, Hukuk ve Adalet, Düşünme Eğitimi ve Zekâ Oyunları gibi derslerin seçilmesi yerinde olacaktır.
Hülasa; Ahlak ve vicdan için ilk üç ders iyi bir tercihtir.