“DİYANET ŞEHİR BULUŞMALARI -2-”
M U Ş
(30 Kasım/02 Aralık 2017)
Muş Doğu Anadolu illerimizdendir. Genelde dört yüz bin nüfusa sahip olan ilin merkez nüfusu doksan üç bindir. Bulanık, Hasköy, Korkut, Malazgirt, Varto´dan oluşan beş ilçesi mevcut.
Muş denince hiç şüphesiz akla ilk gelen MalazgirtMeydan muharebesi ve meşhur Selçuklu Sultanı Alparslan´dır. Savaş Roma hükümdarı Romen Diojen ile Alparslanarasında geçti. Aynı zamanda bu savaşla Anadolu´nun kapıları Türklere açıldı. Çünkü yapılan bu savaşta Alparslan kesin bir zafer elde etti.
Diyanet olarak bir çalıştay için Muş´a gittik. Bu çalıştayımız 2007 tarihindeki dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ´ın Nevşehir´de yaptığı toplantıyı çağrıştırdı. O tarihte Nevşehir İl Özel İdare Genel Sekreterliği görevini ifa ediyordum. Sağlık Bakanı toplantı öncesi gönderdiği uzmanlarıyla şehri merkezle beraber tüm ilçeleri gezerek yerinde tespitte bulunmuşlar. Bilahare yerel siyasetçiler ve başta Vali olmak üzere ilgili kurum müdürleriyle bir toplantı yapıldı. Sağlık yönünden zayıf ve güçlü yönler tek tek dile getirildi. Yapılanlar, yapılacaklar bir birsıralandıktan sonra kendi yapacaklarının takipçisi olacaklarını ifade etti.Daha sonra daNevşehir´de yapılacakların vazifesini şehrin yetkililerinin takibine havale ederek şehirden ayrıldılar. O zaman bu çalıştaydan çok memnun kalmıştım. Ardından da Sağlıktaki başarının boşuna olmadığını fark etmiştim. Bugün bazı eksikliğiyle beraber Diyanet olarak benzer bir çalıştayı yapıyor olmaktan mutluluk duydum.
Muş´taki bu çalıştaya; Diyanet işleri başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Başkan Yardımcısı Osman Tıraşçi, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, Hac ve Umre Genel Müdürü Enver Günenç, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Haydar Bekiroğlu, Din İşleri Yüksek Kurul Üyesi Zeki Beyve diğer birimlerden toplam on sekiz kişilik bir ekip katıldı. Şırnak´ın ardından havasıyla, ovasıyla ve cömertliğiyle bilinen Muş´a gittik. Bir dizi ziyaret ve görüşmeler yaparak memnun olmuş şekilde geri döndük.
Bu ziyaretimizle gördüm ki görüşmek, bölüşmek ve kaynaşmak gerekiyor. Güzelliklerimizin ortaya çıkması/çıkartılması ancak böyle mümkündür. İnsan geriden ne kadar iyi veya kötü, çirkin veya güzel söylem ve eylemde bulunsa da bir kelam-ı kibarda geçtiği gibi “El-haberü kel-ayan” –haber görmektir- asılolan bizzat yerinde görmektir. Bizde bu anlayıştan hareketle gittik bizzat yerinde Muşlu kardeşlerimizi gördük/görüştük. Karşılıklı hasbihalde bulunduk. Konuştuk dinledik ve geldik. İyi ki de gittik. İyi ki de gördük. Çünkü mutlu bir şekilde döndük.
Ziyaretlerde bulunduğumuz kişi ve kurumlar:
VALİLİK
30 Kasım 2017 tarihi itibariyle vardığımız Muş´ta önce kalacağımız otelde kısa bir istirahatin ardından Valimizi ziyaret ederek güne başladık. Aslen Trabzonlu fakat Düzce´de yaşayan bir aileye mensup olan ValiAziz Yıldırım umur görmüş, babacan ve mütebessim olduğu kadar diğerkâm olduğunu gördüğüm, sorumluluğunun bilincinde bir insan.
BELEDİYE BAŞKANI
Ardından Belediye Başkanını ziyaret ettik. Başkan Feyat Asya Muş´ta çok iyi tanınan ve bilinen bir aileden gelmektedir. Muş Müftülüğünde şef iken siyasete girmiş. Son belediye seçimlerindeBaşkan seçilenFeyat Bey 10-15 dakikada bir öğrencinin heyecanla okuduğu şiir gibi yaptıklarını bir çırpıda anlattı. İnsan bir şey yapmak isterse nelerin yapılacağını göstermesi açısından başkanın anlattıkları önemli bir örnektir. Bir şeyler yapmaya çalışan başkanı azimli ve kararlı buldum.
İMAM ŞAFİ KÜLLİYESİ
Bu külliye Muş için müstesna bir öneme sahip. Muş´un gurur kaynağı durumunda. Takriben 8 bin kişinin namaz kılabildiği büyük bir mabet olacağa benziyor. Kaldığımız otelin karşısında bulunan caminin karkası henüz bitmiş vaziyette. Şimdiye kadar 4,5 milyon lira harcanmış. İfadelerine göre bir o kadar daha harcanabilir. Diyanetten destek bekliyorlar. Miktarı ne kadardır bilmiyorum ama Başkanım müjdeyi verdi.
ULU CAMİ
Ulu cami, Osmanlı döneminde yapılan ama Selçuklu mimarisini andıran güzel bir cami. Sade, sade olduğu kadar da estetik, yeni restore edilmiş; tuğlasıyla, mihrabıyla, minberiyle, kürsüsüyle büyüleyici bir mimarisi var.
KALE ERKEK YATILI KUR´AN KURSU
Muş´ta hafızlığa ayrı bir önem veriliyor. Ziyaretine gittiğimiz ve emekli bir hocanın nezaretinde faaliyet gösteren Kale Erkek Kursu, daha ziyade hafızlık üzerine faaliyet göstermektedir.
TUBA CAMİ VE HAFIZLIK AKADEMİSİ
Caminin hemen yanında yaklaşık 250 talebenin hafızlık yapabileceği beş katlı güzel bir kurs yapmışlar. Hafızlık Akademisi olarak adlandırılan kursun güzel hizmetlerde bulunacağını umuyorum.Akşam namazı öncesi gezdiğimiz kurs, yeni yapılmış. Hocaları gayretli, azimli aynı zamanda Muş´ta tanınan kanaat önderindendir.
KYK (ÜNİVERSİTE)
Diyanet İşleri Başkanı Üniversitenin konferans salonunda KYK (Kredi Yurtlar Kurumun)´da kalan üniversite öğrencilerine “Bilgiden Bilince” konulu bir konferans verdi. Başkan bilginin gerekliliğine dikkat çekerken bilince dönüşmeyen bilginin insana yük olacağını söyledi. Fakat konferansın içeriğinden ziyade Başkan´ın “çap” önerisi ve çap yapana iş garantisi vermesi deyim yerindeyse önceki söyledikleriniikinci plana itti. Nitekim sosyal medyaya da bu husus yani çap meselesi öne çıktı.
01.12.2017
Müftülükte, önce il genelindeki tüm diyanet personeliyle bir toplantı yapıldı. Kısa açıklamanın ardından karşılıklı soru-cevap şeklinde hasbihal edildi.
Bilahare müftülükte 20-22 kişiden oluşan Doğu ve Güneydoğu illerindeki muhtelif medrese hocalarıyla bir toplantı yapıldı. Başkanımızın yaptığı kısa konuşmasının ardından tüm hocalarımıza söz verildi. Hocalarımız talep ve temennilerini açık yüreklilikle dile getirdiler.
2012´de aşağı yukarı tüm medreseler bir araya gelerek MEDAV adında bir vakıf kurmuşlar. Bu vakıf vasıtasıyla hak ve taleplerini dile getiriyorlar. Bu görüşmemizde de yerine getirilmesini istedikleri bazı talepleri ilettiler. Tek tek onları dinledik ve not aldık. Toplamda 10 ila 15 bin talebe olduğu söylendi. Cuma vakti yaklaştı. Oradan ayrılarak Üniversiteye geçtik.
CUMA NAMAZI VE ÜNİVERSİTE
Önce rektör bey ile biraz muhabbet ettik. Ardından Cuma´ya geçtik. Hutbeyi Diyanet İşleri Başkanımız okudu. Cuma´dan sonra yemeğe geçtik. Yemeğe vali, savcı, emniyet müdürü ve diğer protokol mensuplarıyla, öğrenci ve hocalar katıldı. Rektör Bey´i azimli gayretli ve çalışkan buldum.
Üniversitenin 7 fakülte, 10 binin üzerinde talebesi ile güzel bir yerleşkesi mevcut.
Hocaların arasındaki dayanışmanın iyi olması ve yerleşkede hiçbir olayın olmaması üniversiteyi cazipleştirmektedir.
MUŞ ŞEHİT DAVUT KARAÇAM KIZ ANADOLU İHL (PROJE)
Milli Eğitim Müdürü ve okul idaresiyle beraber hocalar sıcak bir karşılamada bulundular. Diyanet İşleri Başkanımız çocuklara güzel bir konuşma yaptı. Konuşmada çocukların heyecanı dikkat çekiciydi. Yavrularımızın coşku ve heyecanı, 21 yıl severek aşkla yaptığım öğretmenliğimi hatırlattı.
Ardından müdür beyin odasında çay içerken konuştuğumuz İl Milli Eğitim Müdürü Vanlı Metin İlci; görev yaptığı sırada Urfa´daki İHL sayısını 70´lerden 250´lere, Muş´ta da 35´ten 71´e çıkarttığını söylemesi hepimizin dikkatini çekti. Keyfiyet, kemiyet meselesi dile geldiğinde şöyle bir örnek verdi: ‘Yüz kişide on kişi iyi yetiştirilirse beş yüz kişide elli kişi iyi yetiştirilir´ her şeye rağmen çokluktan zarar gelmez dedi.
ASKERİYE
Askeri birliği ziyaret ettik. Sevinçli ve hüzünlü hatıralar dinledik. Duyarlı azimli ve hassasiyet sahibi komutanımız yaptıkları çalışmalardan örnekler verdi. Doğrusu olaylara hâkim olduklarınıöğrendikçe mutluluğumuz bir hayli arttı.
Ardından biri BJK stadının yanında şehit olan 46 polisten biri, diğeri Varto ilçemizin yakınında bir yol üzerinde mayına basarak şehit olan polis ve askerin evlerinde ziyarette bulunduk. Okunan Kuran ve yapılan duanın ardından Başkanımın teskin, teselli ve gönül alıcı konuşmasının ardında hediye ettiğimiz birkaç kitabın ardından oradan ayrıldık.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI TEMSİLCİLERİ VE KANAAT ÖNDERLERİ
Sivil toplum kuruluş temsilcileri ve kanaat önderleri ile kaldığımız otelin yemekhanesinde yemekli bir toplantı yapıldı. Başkanımızın yaptığıkonuşmanın ardından söz almak isteyen hemen herkes konuştu. Yemeğin sahibi Belediye Başkanı da kısa da olsa bir konuşma yaptı.
02.12.2017
İLÇE MÜFTÜLERİ İLE DİYAR PARİS OTELDE KAHVALTILI TOPLANTI
Saat sekizde bir il biri vekâlet dört ilçe müftüsü, Genel Müdürlerimizle beraber Başkanımızın riyasetindebir araya geldik. İl ve İlçe Müftülerimiz çalışmaları hakkında bilgi verirken, yaşadıkları sıkıntılardan bahsettiler. Aynı zamanda taleplerini dile getirdiler. Belli ki zor şartlarda çalışıyorlar. Tüm bu zorluklara rağmen hocalarımızı gayretlibuldum.
DİN GÖREVLİLERİYLE BULUŞMA
(TİCARET VE SANAYİ ODASI TOPLANTI SALONU)
Muş çalıştayımızın son etkinliğiMuş Ticaret Odasında din görevlileriyle buluşmaydı. Bu toplantıya Vali, Belediye Başkanı ve Rektör´ün katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda Diyanet İşleri Başkanı´nın konuşasından önce İl müftüsü, Rektör ve Vali konuştu. Resmi memuriyetimin dışında bir vatandaş olarak konuşmaları dinlerken ne kadar mutlu olduğumu anlatamam. Konuşmacıların hemen hepsi de yüce kitabımız Kuran ve Peygamberimizin Hadis-i şeriflerine atıfta bulunarak konuşma yaptılar.
Rektörün bir tebliğcinin (Din Gönüllüsünün) ontolojik, epistemolojik, hukuksal,etik ve estetik perspektifi olmasının gerekliliğine vurgu yapması takdire şayandı. Felsefi ve yabancı muktesebata göre bahsetse de bu tespitleri öyle umuyorum ki, salondaki tüm dinleyiciler anlamıştır.
Ana konuşmacı olan Diyanet İşleri Başkanı´nın Peygamber varisi konumundaki din gönüllülerine hitabı fevkalade güzeldi. Hassaten İslami çalışmaları camiye hapsedilmemesi gerektiği üzerinde durdu. Yerine göre ziyaretlerde bulunarak insanlara “silm –barış-” kökünden gelen dinimizin güzelliklerini anlatılması gerektiğini, özellikle çocuklarımızın 4-6 yaş gruplarıyla ilgilenilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Son olarak; dinimizin her türlü ayrımcılığı men ettiğini, Allah nezdinde üstünlüğün Allah´a yakınlıkta olduğu vurgusunda bulunarak konuşmalarına son verdiler.
Sonuç olarak derim ki:Perşembe günü öğle saatlerinde vardığımız Muş´ta ayrıldığımız Cumartesi gününe kadar valilikten, Belediye´ye oradan Muş Alparslan Üniversitesine, değişik camilerinden, ortaöğretim okullarına, askeriyeden şehit ailelerine kadar muhtelif ziyaretlerde bulunduk.
Ziyaretlerin dışında farklı buluşma ve konuşmalarda bulunarak çok güzel intibalarla Muş´tan ayrıldık. Kaldığımız üç günlük süre içerisinde bürokratik yetkililerden halkın muhtelif kesimlerine varıncaya dek çok sayıda insanla temas kurmaya çalıştık.
Bu ziyaretle devlet millet kaynaşmasının en güzel örnekliği sergilenmiş oldu.
Ayrılırken Muş Valisiyle vedalaşırken
Gördüğüm o ki, bu tür etkinlik belirli aralıklarla sürekli yapılmalıdır. Diyanet olarak bizim yaptığımız bu tür faaliyeti diğer kurumlarda yapmalıdır. Zira o insanların bakışı, konuşması ve güzel temennileri bunu göstermektedir.
Muş insanını çok misafirperver, saygılı ve edepli buldum. Tüm Muşlu kardeşlerime birlik beraberlik içinde hayırlı günler, hayırlı ömürler dilerim. Ahmet BELADA