Üniversiteler, sosyokültürel boyut altında ele alınan yaşam boyu öğrenme, kişisel gelişim ve yeni becerilerin kazandırılması kadar kamu ve özel sektöre sunulan profesyonel gelişim programlarıyla da toplum ve ekonomiye katkıda bulunmayı amaçlar. Şehirlerin sosyoekonomik yerini ve önemini belirleyen işlevler; ekonomik, kültürel, idari ve siyasi boyutlardadır.
Üniversite ve şehir arasındaki etkileşimin artabilmesi için, üniversitelerin bulundukları şehirlerde algılanma düzey ve biçimlerinin geliştirilmesi, şehir ile üniversite arasında hangi alanlarda işbirliklerinin geliştirilebileceğinin belirlenmesi ve ortak çalışmalar yapılabilmesi önemlidir. Bu işbirlikleri ekonomik, teknolojik, sanatsal, sosyokültürel, sportif alanlarda kurulabilir. Ancak, bu işbirliklerinin belirli bir strateji ve amaç odaklı yürütülmesi önemlidir.
Ayrıca, üniversitenin bulunduğu şehrin ihtiyaçlarına cevap verirken, kendini nasıl geliştirebileceği de önemli bir konudur. Bu doğrultuda kendilerine ?Yerelden Kopmadan Evrenseli Yakalamak? stratejisini koyan Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç Şehir ve Üniversite işbirliğinin sonuçlarını, yapılan binalardan, sosyal ? kültürel, sportif faaliyetlerden, akademik, idari personel, öğrenci ve fakülte ? yüksekokul artışları ile ortaya konmuştur. Bu stratejinin yansıması olarak; 2009 yılında kurulan Nevşehir Üniversitesi Gençlik ve Spor Kulübü 2010 yılında aktif faaliyete geçerek Üniversite ? Şehir işbirliğinin en iyi örneklerinden birini ortaya koymuştur.
Bütün basın açıklamalarında ? Önceliğimiz galibiyet değil?, ?Sporun kurumsal kimlik kazanması? ve ? Spor kültürü? açıklamalarında bulunan Nevşehir Üniversitesi Gençlik ve Spor Kulübü başkanı Yrd. Doç. Dr. Özden Taşğın, sporun şehir, ülke ve toplumlar açısından önemli olduğunu bunun içinde bir spor stratejisinin olması gerektiğinin önemini belirtmektedir.
Yukarıda belirtilen vizyon ve stratejilerin sonucu; geçtiğimiz hafta sonu oynanan Beko basketbol 2.lig maçında Nevşehir?imizin en büyük hayırseverlerinden Veli Dirikoç için maç öncesi Nevşehir Üniversitesi Gençlik ve Spor Kulübü yönetiminin girişimleri ile binlerce seyirci ile 1 dakikalık saygı duruşu ve rahmetle anılması, futbolcu transferlerinde Kulüp yönetimin ilimizdeki diğer kulüplere gidecek olan sporcular için herhangi bir transfer ücreti talep etmemesi ve ilimizdeki spor branşlarının çeşitliliği Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor imtihanının Nevşehir iline yakışır bir şekilde yapılması sporun sadece skor olmadığını bir kez daha ortaya koymuştur.
Hafta sonu oynanan basketbol maçının skoru acaba Veli Dirikoç?un bu şehre ve bu ülkeye yaptıklarından daha mı önemli? Ya da binlerce insanımızın eşi, çocuğu, arkadaşları ile bu heyecanı paylaşması? Amatör kümemizde futbolcu transferlerinde ücret talep etmemiz sporumuzun istenilen düzeyde gelişmesine katkısı nedir? Ya da Battal Uğurlunun Annesinin gözyaşından alacağımız bin TL daha mı önemli?
Üniversite aracılığı ile ilimize öğrenim görmeye gelen Milli sporcuların (Çim Hokeyi, Atıcı, Futbolcu, Teakwando) ve daha birçok branşın her yıl katlanarak artmaları günlük spor politikaları ile sağlanabilir mi yoksa spor stratejisi ve vizyonu oluşturarak mı? O halde?
Yrd. Doç. Dr. Özden Taşğın
Nevşehir Üniversitesi Gençlik ve Spor Kulübü
Yönetim Kurulu Başkanı