Kıymetli Okurlarımız; bu haftaki konumuz Diyanet İşleri Başkanlığı çalışma esasları, görevleri ve güncel konumuz "fetva" hakkında.
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI ÜLKEMİZDE DİNİN TEMSİLCİSİDİR.
Ama ne hikmetse bizim toplumumuzda bir kaç kişi bir araya gelince Diyanet İşleri Başkanlığını,Başkanını ve görevlilerini eleştirir.Halbuki herkes önce aynaya bakmalı..
Diyanet İşleri Başkanlığı çalışma esasları Kanunla şu şekilde düzenlenmiştir.
6487 sayılı Kanun ile değişik hali
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN (1)(2) Kanun Numarası: 633 Kabul Tarihi: 22/6/1965 Yayımlandığı R.Gazete: Tarih : 2/7/1965 Sayı : 12038 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 4 Sayfa : 2911
Görev:
Madde 1 – İslam Dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek üzere; Başbakanlığa bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmuştur. Kuruluş: Madde 2 – (Değişik: 26/4/1976 - 1982/1 md.; İptal: Anayasa Mahkemesinin 18/12/1979 tarihli ve E. 1979/25, K. 1979/46 sayılı kararı ile; Yeniden düzenleme: 1/7/2010-6002/1 md.) Başkanlık, merkez teşkilatı, taşra teşkilatı ve yurt dışı teşkilatından oluşur. Başkanlık merkez teşkilatı ekli (I) sayılı cetvelde gösterilmiştir. Başbakan Başkanlığın yönetimi ile ilgili yetkilerini bir Devlet bakanı vasıtasıyla kullanabilir. Başkan: Madde 3 – (Değişik: 1/7/2010-6002/2 md.) Başkanlığın en üst amiri olan Diyanet İşleri Başkanı, Başkanlığı temsil eder. Başkan din hizmetlerinin etkin ve verimli sunulması için gerekli tedbirleri alır. Bu amaçla; kaynakların etkin kullanımını sağlar; hizmetlerin düzenlenmesi, yürütülmesi, koordinasyonu ve denetlenmesi görevlerini yerine getirir; strateji, hedef ve performans kriterlerini belirleyip uygulanmasını temin eder; din hizmetleri ile ilgili ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar. Başkan, Başkanlığın görev alanına giren konularda meydana gelen gelişmelere ve ihtiyaçlara göre birimlere görev verir. Başkanın görev süresi beş yıldır. Bir kişi en fazla iki kez Başkan olarak atanabilir."
Diyanet İşleri, din işlerini yürütme kurulu olarak cumhuriyetin ilanından sonra kurulmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığı, laiklik kapsamında devlete sadece bilgilendirme sunmakta ve görüş bildirmektedir. Diyanet İşleri resmi bir kurum olarak din işlerini yürütmekle mükelleftir.
Diyanet İşleri, din ile ilgili işlerin istişare edilmesi, karara bağlanması, yayınlanması, din kurumlarının yönetmeliği, tüzüğü, kanuna uygunluğu ile ilgili düzenlemeler oluşturmaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığı´nın görevleri şu şekildedir:
*Dini sorunların çözümünde görev alır.
*Dini soruların cevaplandırılmasını sağlar.
*Dini konularda halkın aydınlatılmasını sağlar.
*Halkın dini ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar.
*Din kurumlarını yönetir ve yönlendirir.
*Eğitimde içerik hazırlar ve geliştirir.
*Din merkezlerine memurlar atar.
*Dini günlerin ve namaz saatlerinin duyurulmasında görev alır.
*Ramazan etkinliklerinin ve kurban etkinliklerinin yapılmasında görev alır.
*Cami ve kursların açılışlarına izin verir ve destekler.
*Ulusal, yerel ve uluslararası dini yayınların yapımında izin verir ve destekler.
*Cuma namazlarında hutbelerin içeriklerini düzenler.
*Din görevlilerin istihdam edilmesini ve memuriyetlerini düzenler.
*Hac ve umre organizasyonları yapar.
*Basın – yayın işlerini yürütür.
*İnsani yardım amacıyla organizasyonlar yapar.
*Eğitim, sağlık, güvenlik, barınma ihtiyaçlarını karşılar.
Diyanet İşleri Başkanlığı, ülkemizde din adına söz söyleyecek resmi kurumların başında gelmektedir. Bu nedenle yayınlarına ve beyanlarına itibar edilmektedir. Din hizmetlerinin gerçekleşmesinde ve desteklenmesinde doğrudan ya da dolaylı desteklerini maddi ve manevi olarak insanlar üzerinde göstermektedir. Hal böyleyken Maalesef son zamanlarda yine Diyanet İşleri Başkanlığı üzeride çeşitli oyunlar oynamakta. İşte hafta içindeki bazı basın yayın organlarında yer alan asılsız haberlerle ilgili diyanet işleri başkanlığının resmi sitesinden yapmış olduğu açıklama: “Hafta içinde bazı basın yayın organlarında yer alan, Diyanet İşleri Başkanlığının kız çocuklarının erken yaşta evlenebilecekleri yönünde açıklamada bulunduğuna dair haberler asılsız olup, kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bugün bazı basın yayın organlarında yer alan, Diyanet İşleri Başkanlığının kız çocuklarının erken yaşta evlenebilecekleri yönünde açıklamada bulunduğuna dair haberler asılsız olup, kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Dini Kavramlar Sözlüğü adlı yayınımızdaki tanım ve maddelerin çarpıtılmasıyla böyle bir iddia üretmek iyi niyetle izah edilemez. Kız çocuklarını anne olma ve aile kurma sorumluluğuna sahip olmadan, psikolojik ve biyolojik olgunluğa erişmeden evlendirmek, nikâhta rıza ve irade hürriyetini şart koşan İslam dini ile bağdaşmaz. Nitekim Başkanlığımız, tarihi boyunca erken yaşta evliliklere asla onay vermemiştir, vermeyecektir. Kurumumuz tarafından gerçekleştirilen Din Şuraları ve İl Müftüleri Seminerleri gibi üst düzey toplantıların Sonuç Bildirgelerinde, kız çocuklarını erken yaşta evlendirmenin asla dini referanslarla desteklenemeyeceği defalarca kayda geçirilmiştir. Din İşleri Yüksek Kurulumuzun görüşü de bu yöndedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI.
Bizim ülkemiz Müslüman bir ülke, asılsız haberlerle, karalama kampanyaları ile insanlar bir sonuca ulaşamazlar. Buradan bir kez daha söylüyor ve yazıyoruz ki; Türkiye´de Dinin temsilcisi kesinlikle Diyanet İşleri Başkanlığıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı kendi televizyonunu kurdu, radyosunu kurdu, her türlü yayınları mevcuttur. Ulaşmak isteyen ve bilgi almak isteyen çok rahat bilgide alır, ulaşabilirlerde. Yeter ki mesele, amaç; "bağcıyı dövmek değil, Üzüm yemek olsun. Haftaya başka bir konu ile buluşmak dileği ile: Hoş cakalın..
ALİ ÖZCAN / NEVŞEHİR