Önceleri belli markaların başlattığı sonraları hemen herkesin uygulamaya başladığı psikolojik indirim de denilen küsuratlı rakamlar.
Bayan kazak 19.99, erkek ayakkabıları 29.99, ne alırsan 9.99.
Rakamların dilidir bu.Psikolojik indirim diyoruz ya insan bu rakamlara bakınca öncelikli olarak küsurata değil baştaki rakama bakar. 9.99 yani 9 liradır aklında kalan. Sonrasında gelen 99 sanki hiç ödenmeyecek gibi gelir insana ama vereceğiniz rakam zaten 10 TL dir.
Bu rakam kurnazlığı tek ve büyük metalarda çok da önemli değil diyelim ama market içinde birçok üründe üst üste geldiğinde sonuçlar oldukça çarpıcıdır.
Ürün adı vermek yasak olduğu için rastgele örnekliyorum.
Büyük bir marketteyim fiyatı 21.99 olan filan isimli yağdan aldım, kasada ödeme yapıyorum 22 TL kesti kasiyer kardeşim.
Meselenin 1 kuruş olmadığını baştan söyleyeyim.
“Niye 22 kestin ” diyorum. “Bir kuruş yok” dedi.
“İyi de fiyatı 21.99, bu üründen 1.000 kişi alsa 10 TL açıktan para kazanıyorsunuz, tutun ki milyonlarca satılınca ortaya ciddi bir rakam çıkıyor bu nasıl olacak?” dedim.
“Yok efendim öyle olmaz birkaç üründen sonra yuvarlama dediğimiz şey olur yani sıfırlanır.” Dedi.
“Tamam da sonuçta ben ürünü gerçek fiyatına alamıyorum bana ne sıfırlamanızdan üstelik sıfırlama hep yukarıya doğru oluyor.” Dedim. Bir şey demedi kardeşimiz.
Mesele o yada bu değil mesele rakamlarla oyun oynuyoruz derken aslında bizim aklımızla oynanıyor. Siz hiç 21.77 yada 34. 96 veya 99.74 gibi rakamların yazılı olduğu etiket gördünüz mü?
99.90 etiketli bir şeyi 100 liraya alacağını düşünmüyor insan. O, baştaki 9 rakamı aslında her şeyi bitiriyor. 100 lira verip 10 kuruş geri almak insana ne kazandırır bilinmez. Zaten nakit de verilmiyor kredi kartına çek gitsin.
Bu rakamlar kredi kartına da aynen yansıyor, küsuratlı ürünlerden yirmi otuz tane aldığınızda hepsinin toplamından 1 TL dahi karınız olmamakla birlikte o psikolojik indirim sizi de ağına çekmiştir artık.
Dikkat ediniz psikolojik indirimle ürün alacağız derken psikolojiniz bozulmasın.