Başlığa bakınca ne demek istiyor diyebilirsiniz. Uzun süredir bu konudan bahsetmek istedim yoğun gündemden fırsat bulamamıştım.
Gazetede köşe yazısı nasıl olur?
Yazarın günlük olayları kendine has üslubuyla, kanıtlama gereği duymadan günlük, haftalık veya haftanın bazı günleri yazdığı kısa öz siyasi, kültürel, toplumsal ekonomik konularını kapsayan yazılardır.
Bu konular işlenirken çok defa eleştirel bakış açısıyla veya mizahla birleştirerek anlatmak suretiyle komu oyu yönlendirilmesi ana amaçtır. Bilgilendirici yazılar haber metinleri, makaleler, röportajlar, ünlülerle yapılan söyleşileri yazar köşesinde kendi üslubuyla yansıtır. Yansıtırken eğer bu köşe yazarını takip ediyorsak daha okurken üslubundan yazının tadından işte bu okuduğum yazı bu kişiye ait deriz çünkü kendine has üslubu vardır.
Köşe yazılarını yazan gazeteci kökenli yazarlar vardır. Yine köşe yazılarını yazan mesleki bilgileriyle halkı aydınlatan meslek guruplarına ait [Doktor, avukat, esnaf, Uzay bilimci, astrolog psikolog ,din adamı ,sporcu v.b .] yazarlar vardır.
Bu yazarlar yine kendi üsluplarıyla doğru bilgilerle yazılarına yön verirler. Ama günümüzde üzülerek bakıyorum ki yapıştır kopyala usulü hiç te etik olmayan yazılara rastlamak beni son derece üzüyor.
Gazeteci kökenli, köşe yazarları köşelerini sadece bağlı olduğunu hissettiği gazetede yazmalı bu da gazeteci etiğinin şarttır ancak yine günümüzde bakıyorum aynı köşe yazarı değişik gazetelere de yazı yazabiliyor çok üzücü.
Bu sefer ki yazımda bunlara değinmeden geçmek istemedim. Köşe yazmak öyle her isteyenin istediği gibi yazdığı şekilden çıkıp, okunabilen ve mesleğe uygun etikte olmalıdır.
Sağlıkla, barışla, huzurla, sevgiyle esen kalın.