Türk toplumu, muhasebe kaydı yazarkasa, KDV  ve benzeri mali vergi yükümlülükleriyle  7. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal´ın katkıları ile tanıştı. Daha önce hiç vergi, maliye, muhasebe yok muydu? Vardı elbette ancak gerektiği gibi değildi. Hatta 2000 li yıllara kadar yine maliyede mali matematik değil, Osmanlı öşürüne yakın  esnaftan hayat standarttı adı altında yıllık sabit vergi tahsil edilirdi. Bu vergiyi Esnaf iflas etse de,  işyeri yansa da ödemek durumunda kalırdı. Yani mali matematikten yoksunduk. Ne demek mali matematik,  iktisat matematiği işin mantığı alt yapısı, keraheti.

Tarım toplumunun maliyetle, iktisat okuryazarlıkla işi olmaz, toprağa tohumu saçar mevsimi gelince hasatı bekler. Hasat iyi olursa haklı olarak Allah rahmet verdi yağmur oldu hasatımı bol, çok şükür der sezonu kapatır.

Şimdiler de öyle değil, mazot pahalı diyor çiftçi “ ağam zarar ediyoruz bak Konya´ nın ilçelerinde ithal un ile ekmek, çörek yapıyoruz”  Devlet çiftçiye mazotu ucuzlaştırsa bütçe açık verecek.
Yeni paraya geçtik ancak siyasiler yapılan yatırım rakamlarını hep eski paradan beyan ediyorlar. Yapılan yapılacak yatırımlar katrilyonlarla ifade ediliyor ancak, çiftçinin mazotuna bir lira indirim yapmaktan imtina ediyorlar.

Aslında konumuz çiftçi sorunları değil de, pancar da bize oradan bakıp duruyor. Yalnız pancar işi biraz AKP hükümetini yoracak size söyleyim.

Suyu tutan, göğü yürüten Tanrı hakkı için, TSK  Türk silahlı Kuvvetleri eşliğinde OSO ile birlikte yürüttükleri Afrin Operasyonuna değinmeden geçilmez. Askerimiz çok muazzam bir askeri hareketle şer odaklarını, YPG-PYD  Mevzilerini  darmadağın etmiş Afrin şehir merkezi ve çevresini güvenli hale getirmiştir. Gerek geçmişte  ve de gerekse bu operasyonda güvenlik güçlerimizin azimli müçadelesini takdir ediyorum.  Şehitlerimize Allah´ tan rahmet Gazilerimize açil şifalar dilerim.

Şu Tosun Paşa,  Burası Yolgeçen hanımı desem şimdi bana alınacaksınız, yine olmasın da, bu kaçıncı arkadaş. Bu memleket de bu tür işler için bir mali sorumluluk, yaptırım yok mu acaba. Mesela, arkadaş sen bu milletin parasını toplayacaksın, topluyorsun da hani nerde teminatın, kaynağın, iznin, belgen varmış diye sormak gerekmez mi. Neyse, demek ki iktisat matematiğimiz henüz tarım toplumu mantığını  öteye geçmemiş. Her ne kadar şehirler de yaşayıp iş hayatının içinde olsak da; mali matematik içgüdüsü edinememişiz. Umarım bundan sonra bu tür finansal kuruluşlar bir izne tabi olur, bir teminat öz sermaye tanıklığı gözetilir. İnsanımızda çevresini sorgular, her söylenene inanmaz bilginin tanıklığına başvurur.

DESEM GÖLGE KABİNEN KİMLERDEN OLUŞUYOR

Doğru hükümetin  artıları çok olduğu kadar eksileri de yok değil. Muhalefet olmak her şeye rağmen ille de gitsin demek yapılan devrim niteliğindeki içraatlarıda kabullenmemek olsun, bunları kabul ediyorum. Muhalefetin neyi nasıl yapacağını bilmemiz gerekmez mi.

-  Eğitim politikası
- Tarım, Çiftçinin sorunları
- İşsizlik ve Yüksek öğrenim işsizliği
- Ulaşım- Hızlı Tren projeleri
- Emekli ve Asgari ücret
- Güvenlik
- İstihdam
- Sanayi ve Teknolojik yatırımlar

Aşağı doğru saya biliriz, Muhalefetin gölge kabinesi yok, rakamlar hiç yok. Olan bir şey var

Akşener : Sen dizilerden tarih öğreniyorsun
                  Tarih öğreneceksen İlber Hoca´yı oku


Kılıçdaroğlu: Sen, inek getirir, Tosun getirirsin ancak şu bizim paraları götüren Tosun Paşayı getiremezsin.


Demek ki oyumuzu verirken de ezber yapmamamız  gerekmekte, Din diyanet mecrasında olduğu gibi, Tosun Paşa´ya para verdiğimiz gibi bizi temsil edecek siyasilerde oy verirken bir siyasi matematiğimiz olsun, sorgulayalım. Arkadaş, her vardığınız Şehirde katrilyon projelerden yatırımlardan söz ediyorsunuz; madem bu kadar para çoksa mazot neden her gün artıyor, fiyatlar neden artıyor, faizle neden yükseliyor diyelim. Bizi yönetenler de daha dikkatli davranmak durumunda olur, siyasetin yönetimin kalitesi artar.