Ülkesindeki iç savaş, rejim baskısı, yaşama haklarının kısıtlanması, can ve mal güvenliğinin ortada kalmaması üzerine isteyerek veya mecburiyetten yaşadığı ülkeyi terk ederek başka ülkelerde göç edip yaşayan insandır mülteci. Elbette mültecilere yardım etmek yardım eli uzatmak insanlık görevidir. Hiç kimse ülkesinden ayrılarak mülteci olmak istemez. Türkiye deki mültecilerin ülkemize girişlerinde gözden kaçan ve göz ardı edilen büyük eksiklikler var.
MÜLTECİLER TÜRKİYE´YE NASIL GİRİYOR?
Mültecileri iki grupta toplaya biliriz;
1 Suriyeli mülteciler
2 Diğer mülteciler
Diğer mülteciler; Türkiye sınırına kadar gelerek mülteci olmayı talep ederler. Ankara da bulunan birleşmiş milletler mülteciler komiserliğine de talepleri kimlik veya pasaportları ile istihbaratları yapılarak komiserliğin belirlediği bir şehir de ikamet etmelerine izin verilir. Kontrolleri emniyet müdürlüğüne bağlı yabancılar şube tarafından yapılır. Bu şekilde yaşamlarını idame ederler. Suriyeli mülteciler; kalabalık gruplar halinde ve kontrolsüz ülkemize giriş yapmaktalar. Kendi beyanlarına yaş isim ve durumları kayıtlara geçmektedir. Hal böyle olunca ülkede güvenlik zafiyeti ortaya çıkmaktadır. Gelen mültecilerin istihbaratı karşılıklı yapılır. Karşıda istihbarat alacak kimse olmayınca elimizde sadece mültecinin beyanı kalmaktadır. Bu durum da ülkemiz için büyük tehdit oluşturur. Dost ülkenin kalmadığı bu günlerde içerdeki ve dışarıdaki düşmanların mültecileri kullanarak ülkemize rahatça girerek en kritik noktalara ulaşıp istediği eylemi yapması kolay hal almıştır. Sultan Ahmet meydanında yapılan son bombalı saldırı bunun en büyük kanıtıdır. Rusya, Suriye, Ermenistan, İran´la büyük sıkıntılarımızın olduğu bu günlerde; bu ülkelerin istediği eylemi istedikleri yerde kendi ajan ve eylemcilerine yaptıra bilirler. Bu eylemler faili meçhul kalabilir. Durumun böyle olmaması için Suriyeli mültecilerin sınırda bir tampon bölge oluşturularak ihtiyaçları o bölge için de karşılanmalıydı. Ülkemizde kayıtlı Suriyeli mülteci sayısı 2,5 milyonu aşmıştır, mültecilerin 1 milyonu 18 yaş altı. Şimdi çok ciddi bir sorunla başbaşayız; Suriyeli mülteciler mülteci olarak mı kalacak yoksa Türk vatandaşımı yapılacak?
Köşe yazarımız Hasan Hüseyin Yücel kimdir?
Kapadokya Muşkara Haber gazetesi yazar kadrosuna katılan ve periyodik olarak yazılar yazan Hasan Hüseyin Yücel 1976 yılında Nevşehir´in Derinkuyu ilçesinde doğdu. Yücel, ilk orta ve lise eğitimimi Derinkuyu´da tamamladı. Derinkuyu´da tarım ve ticaretle uğraşan Yücel, evli ve dört çocuk babası. Gazetecilik çalışmaları ortaokul yılarına dayanan Yücel´in yerel çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları ve makaleleri yayınlandı.
HASAN HÜSEYİN YÜCEL