Türkiye’de iktisat ve sanayileşme bilinci üzerine bir kalkınma planı var mı? Varsa nedir? Türkiye’de, sanayileşme ve kalkınma Paradigmasına baktığımızda, uzun vadeli tanımlanan kalkınma, sanayi yatırımı yok. Hatta bu yönlü Harita üzerinde belirlenmiş coğrafya, bölge yok. Genel kalkınmaya yönelik, ezbere dayalı günü birlik, popülist eğilim ve beyanatlara bağlı irticalen alınan karar ile yapılan yatırımlar var, yok değil ancak, bu durum göründüğü kadarıyla, icraata dönüşüm aşaması irdelendiğinde hiç bir strateji gözetilmeksizin ani reflekslerle gelişme gösterdiğine tanık oluyoruz.
Kısmen de olsa sanayi yönünde gelişen şehirlerimize ilaveten artı yatırımlar ısrarla devam ediyor. Sanayi Kalkınma Bakanlığı yeni sanayi yatırımlarını yine doymuş kentlere yapılacağını açıkladı. Bu Kentler “dijital dönüşüm Fabrikaları” taşıdıkları sanayi “bürokrasi” - Ankara- nüfus bakımından nefes alınabilirliğini yitirmiş“ yaşam kalitesi alarm veren, yitiren“ doyum noktasına ulaşmış kentler.
Hangisi bilimsel analize dayalı plan, doymuş kentlere daha da sanayi, askeri yatırımı gerekli kılar; doğrusu irdelemek, düşünmek gerek.
Kalkınma Bakanlığı’nın güncel açıkladığı sanayi yatırımı konuya binaen tam da bu Kentleri kapsamakta.
Çoğu açıdan doyum sınırını aşmış bu Kentlere komşu sığ, ilçe konumunda kalmış Vilayetler var ve bu Kentler her bakımdan sığ, az değil, hiç gelişip kalkınmamış.
Gelişme adına yapılanlar da popülist eylemlere yönelik göstermelik işlev.
NEVŞEHİR-Niğde, Kırşehir vb. kentler.
Netice olarak; Hükümetin, Sanayi ve kalkınma, yaşanabilir Kentleşme “olmayan planını” gözden geçirmeli. Sanayi ile birlikte, Türkiye için en az on yılı kapsayan akademik planlar ile eylemlerini reflekse geçirmeyi, Hükümet değil, devlet politikasına dönüştürmelidir.