Akciğerin hava yollarının döşeyici tabakasında meydana gelen iltihaplanmadır. Mikrobik veya mikrop içermeyen alerjik tabiatta olabilir. Bu hastalığın akut bronşit ve kronik bronşit olarak üzere iki çeşidi bulunmaktadır.
Akut bronşit, soğuk algınlığının ardından görülen yaygın ve bulaşıcı bir hastalıktır. Rahatsızlık bronşlarda şişme ve balgam artışı şeklinde görülmektedir. Akut bronşitle üst solunum yolu infeksiyonunun farkı akut bronşitte öksürüğün 5 günden fazla devam etmesidir.
Akut bronşitin en büyük nedeni virüslerdir(İnfluenza A ve B, parainfluenza,
koronavirüs (tip1-3), rinovirüs, respiratuar sinsisyal virüs ve insan metapnömovirus sık karşılaşılan etkenler) Grip ve nezle gibi hastalıklardan sonra bu durumla karşılaşılabilir.
Bunun yanında soğuk havalar, bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında önemli faktörlerden birisidir. Ayrıca ağızdan nefes almak da bronşit riskini artırmaktadır. Öte yandan çevresel faktörler de önemli bir sorun teşkil etmektedir.
Akut bronşitinin belirtileri öksürük ve balgam çıkmasıdır. Bunun yanında hafif ateş, titreme, boğaz ve kaslarda ağrı da hastalığın diğer tanıları arasındadır.
Kronik bronşit; hava kirliliği olan yerlerde oturanlarda ve sigara içenlerde, kronik bronşit rahatsızlığı görülür. Sigara kullanımı kronik bronşit rahatsızlığı oluşumunun en büyük sebepleri arasındadır. Günde 20 sigaradan fazla içenlerde, bu hastalığın gelişme ihtimali çok fazladır. Bunun yanında havanın kirliliğini fazla olması bronşit riskini artırmaktadır. Ayrıca nemli ve tozlu ortamlarda bulunmakta da bu rahatsızlığı tetiklemektedir.
Bronşit tedavisi nelerdir?
Akut bronşit tedavisinde hastanın istirahati oldukça önemlidir. Bunun yanında bol su tüketimi de oldukça faydalıdır. Akut bronşiti tedavisinde kullanılan ateş düşürücüler, öksürük şurupları ve ağrı kesiciler hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmaya yöneliktir. Kronik bronşit tedavisinde ise hastanın durumuna göre iltihabı azaltıcı antienflamatuar ilaçlar ile solunum yollarını açan bronkodilatatör ilaçlar önerilmektedir.
Bronşit için risk faktörleri nelerdir?
Bunlar sigara dumanı, özellikle sigara içen kişilerde veya sigara içen kişiyle birlikte yaşayanlarda akut bronşit veya kronik bronşit görülebilir. Düşük dirençte de olabilir. Bir kronik hastalığı olan, immun sistemi baskılanmış kişilerde bu hastalık yani akut bronşitin ortaya çıkması mümkündür. Yaşlılarda, küçük çocuklarda enfeksiyona eğilim daha fazla olduğu için görülebilir. Özellikle irritanlar dediğimiz nefes borusu için tahriş edici nitelikte maddelerle karşılaşmak örneğin; kimyasal gazlar, dumanlar veya tekstil parçacıkları bu tip rahatsızlıkları körükleyebilir. Komplikasyon olarak ta bir bronşit atağı genellikle endişe yaratmamalıdır fakat bazıları zatürreeye dönebilir. Tekrarlayan bronşitlerde mutlaka altta yatan sebepler araştırılmalıdır. Kronik bronşit, astım, bronşiektazi, kistik fibrozis, tüberküloz ve sinüzit enfeksiyonlarının olup olmadığının da ayırıcı tanısının yapılması gerekir. Kronik bronşit ise daha çok sigara içenlerde görülür. Hava kirliliği, toksik gazların ve tozların çevrede bulunması bu hastalığa neden olabilir.
Bronşitte Ne Gibi Durumlarda Doktora Gitmek Gerekir?
- 3 hafta boyunca kesintisiz öksürüyorsanız ve bu öksürük geceleri uykunuzda size problem yaratıyorsa.
- Hafifte olsa ateşiniz 5-6 gündür hiç geçmiyorsa ve 38 ve daha üzeri bir ateşlenme yaşıyorsanız.
- Aşırı balgamlı bir öksürük varsa ve bu balgamın rengi yeşilse ya da kanlıysa.
- Nefes alıp verirken hırıltılar yaşıyorsanız mutlaka bir doktora görünmelisiniz.