TÜRKÇE ADI : AT BİTİ
LATİNCE ADI : HAEMATOPINUS MACROCEPHALUS
İNGİLİZCE ADI : HORSE LOUSE
Atlarda Pediküloz (Bitlenme Sonucu Kaşıntı) Enfeksiyonu
İki ana bit türü vardır: ısırmayla beslenenler ve emmeyle beslenenler. Bitler küçük, yassı gövdeli böceklerdir. Tamamen büyümüşlerse, uzun süre sadece 2-4 milimetre olabilirler ve bu da erken istilada tespit edilmelerini zorlaştırır. Cildin yol açtığı atıklardan ve ayrıca ondan çıkarılabilecek vücut sıvılarından beslenirler. Soğuk kış aylarında atlar yetiştirilirken kalın saç örtülerinde ürerler ve deriden yeleye ve kuyruğuna kadar atın vücudunun çeşitli bölgelerinde bulunur.
Atlar ve eşekler, 2 tür bit, Haematopinus asini (H asini), at emen biti ve Damalinia equi (D equi), at ısırık biti. Her iki tür dünya çapında dağıtım halindedir. Normal olarak, ön ayak ve yele köklerinde, kuyruğun tabanının çevresinde ve tırnağın hemen üzerindeki kıllarda H asini bulunur. D equi, vücudun daha ince kıllarında yumurtlamayı tercih eder ve boynun yanlarında, böğründe ve kuyruğun tabanında bulunur.
Bitler kanatsız, yassı böceklerdir, genellikle 2-4 mm uzunluğundadır. Bacakların pençeleri tüylere veya tüylere yapışmaya uyarlanmıştır. Mallophaga'da ventral çiğneme çeneleri ve Epidermal ürünlerle beslenirler, özellikle cilt atıkları ve kepekler. Mallofaga’nın başı prothorakstan daha geniştir. Anoplura kan beslenir. Kullanılmadıkları zaman, ağız kısmı uçları kafa içine çekilir.
Bit yumurtaları veya sirkeler, cilt yüzeyinin yakınındaki memeli konakçılarının kıllarına yapıştırılır ve soluk, yarı saydam ve yarı değerlidir. Üç nimfal evresi artan büyüklükte yetişkinlerden daha küçüktür, ancak alışkanlık ve görünümde onlara benzer. Bir nesli tamamlamak için yaklaşık 3-4 hafta gerekir, ama bu türlere göre değişir.
Belirtiler Ve Tipler
Bitlenme sonucu kaşıntı, sürtünme ve istila altındaki bölgelerin ısırılması ile kaşıntı ve deri tahrişi ile kendini gösterir. Genel olarak huzursuz bir görünüm, pürüzlü deri ve çiftlik hayvanlarında düşük üretim yaygındır. Ağır istilalarda kıl dökülmesi ve lokal deri soyulması olabilir. Emici bitlerle aşırı istila oluşması kansızlığa neden olabilir.
1. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere iki ana bit türü vardır:
a. Isırma biti
b. Emme biti
1. Bir bit istilasının belirtileri şunları içerir:
a. Atın derisinde parlaklık kaybı
b. Boyundan kıl dökülmesi
c. Omuzlardan kıl dökülmesi
d. Vücut kıllarının matlaşması
e. Yele ve kuyruk keçeleşir
f. Ciltte kaşıntı
g. Direklere, duvarlara vb. sürtünme.
h. Ciltte ısırma
i. Daha ağır vakalarda kondisyon kaybı
j. Anemi, devam eden kan kaybına neden olur ve daha ağır vakalar da ortaya çıkar.
k. Cilt yüzeyinde bitler görülebilir
Nedenler
Daha az sağlıklı olan atlar, bitlerde şiddetli istilalara daha yatkındır. Çok sayıda atın bir arada tutulduğu bölgeler, bitler için daha belirgin bir üreme alanıdır. Çok sağlıklı olanlar bile ve herhangi bir atta istila olasılığının artmasıyla sonuçlanır. Döngü kısadır, sirkeler tüylere ve yumurtadan çıktıktan sonra, on gün içinde, normalde durumun tamamen fark edilmemesi için yeterince kısa bir süre boyunca bırakılır.
Teşhis
Bir veterinerin bitleri teşhis etmek için telefonla aranmasına gerek yoktur, ancak bitleri algılamak ve bunları tedavi etmek söz konusu olduğunda birine danışmak iyi bir fikir olabilir. Bitlerle başa çıkma konusunda genellikle bazı temel bilgileri edinmeye yardımcı olur. Neyle uğraştıklarını bilmeyenler, onlardan kurtulmak konusunda onlara karşı pek bir şansın olmayabilir.
Teşhis bitlerin varlığına dayanır. Saçlar ayrılmalı ve iç kısımda varsa ışık yardımı ile saç örtülerinin proksimal kısmı incelenmelidir. Büyük hayvanların kılları yüz, boyun, kulaklar, üst çizgi, gerdan, rozet, kuyruk tabanı ve kuyruk sopası üzerinde bölünmelidir. Küçük hayvanlarda yumurta kolayca görülür. Ara sıra, kat keçeleşmişken, kitle parçalandığında bitler görülebilir. Isırıcı bitler aktiftir ve saç boyunca hareket ederken görülebilir. Emici bitler genellikle daha yavaş hareket eder ve ciltte gömülü ağız bölümlerinde bulunur.