Nevşehir Haberleri

Türkiye – Almanya Danışma Günleri Nevşehir’de başladı

Nevşehir’de Türk ve Alman vatandaşlarını sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirmek amacıyla düzenlenen Türkiye – Almanya Danışma Günleri başladı.

Abone Ol

Nevşehir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünde düzenlenen Türkiye – Almanya Danışma Günleri, 25-26 ve 27 Haziran olmak üzere üç gün devam edecek.

Etkinlikte, sigortalıların Türkiye – Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi’nin öngördüğü yaşlılık, malullük, ölüm ve hastalık halinde sağlanan yardımlar gibi sosyal güvenlik hakları ile yurtdışında geçen sürelerin değerlendirilmesine ilişkin sorular, Türk ve Alman yetkililer tarafından cevaplandırılacak.

Açılış konuşmasını yapan Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Baltacı, organizasyonun ev sahipliğini yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bugünden itibaren üç gün boyunca bizimle birlikte Aksaray, Kayseri, Kırşehir, Niğde ve Yozgat illerinde ikamet eden sigortalı ve hak sahiplerine de verilecek bu hizmetin hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

“20 YILDIR TÜRKİYE ALMANYA DANIŞMA GÜNLERİ DÜZENLEMEKTEYİZ”

Yurtdışı Sözleşmeler ve Emeklilik Daire Başkanı Ramazan Elma da konuşmasında, “1960'lı yıllardan itibaren yurt dışına çalışmaya giden vatandaşlarımızın gittikleri ülkelerin sosyal güvenlik mevzuatı ile Türk Sosyal Güvenlik Mevzuatının farklı olmasından kaynaklanan sorunları çözmek ve Anayasamızda vurgulanan "Sosyal Devlet" anlayışı ilkesine uygun olarak herkese sosyal güvenlik hakkı sağlamak amacıyla, vatandaşlarımızın yoğun olarak yasadığı yabancı ülkeler ile ülkemiz arasında sosyal güvenlik sözleşmeleri imzalanmaya başlanmıştır.” dedi.

Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı 35 ülke ile ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzaladıklarını da belirten Elma, “Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti arasındaki sosyal güvenlik sözleşmesi de 30 Nisan 1964 tarihinde imzalanmış ve 1 Kasım 1965 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda, Türk ve Alman irtibat kurumları olarak müşterek sigortalarımıza etkin ve kaliteli bir şekilde hizmet sunmak amacıyla yaklaşık 20 yıldır Türkiye - Almanya Danışma Günleri düzenlemekteyiz.  Günümüze kadar, iki ülkede toplamda 68 defa gerçekleştirdiğimiz Türkiye-Almanya Danışma günlerinde 46 bin 14 vatandaşımıza ücretsiz danışma hizmeti sunulmuştur.” diye konuştu.

“EMEKLİLİKLE NE KADAR ERKEN İLGİLENİRSENİZ O KADAR YARARINIZA OLACAKTIR”

69. Uluslararası Türk-Alman Danışma Günleri’ni Nevşehir’de düzenlemekten mutluluk ve gurur duyduğunu belirten Almanya Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Müdürü Ulrike Foster da, “İki taraflı haklarının korunması için hizmet vermekten gururluyuz. Türkiye’den ve Almanya’dan emeklilik hakları ile ilgili burada danışma hizmeti almak bütün vatandaşlarımızın hakkı. Danışma günleri de bu haklarla ilgili bilgi almak için güzel bir vesile ve emeklilikle ne kadar erken ilgilenirseniz o kadar yararınıza olacaktır.” diye konuştu.

SGK Genel Müdürü Foster, Almanya ile Türkiye arasında 2004 yılından beri danışma günleri düzenlendiğini ve bunun başarılı bir iş olduğunun buradan da anlaşıldığını vurgulayarak şöyle konuştu: “1 milyon 67 bin sigortalı sayısıyla Türkiye, Almanya için en önemli sigortalı kitlesini teşkil ediyor. 2023 yılında Almanya yaklaşık 83 bin Türk vatandaşı için Türkiye’ye emekli maaşı ödedi. Tersine ise 4 bin 200 Türk vatandaşına yani Almanya’da ikamet eden Türk vatandaşına Türkiye üzerinden emekli aylıkları ödendi. Bu etkileyici rakamlar iki ülkenin birbiri için ehemmiyetini yeniden gösteriyor.”

“BİNLERCE VATANDAŞA YARDIMCI OLDUK”

Danışmanlık hizmetinin yıllardır düzenlendiğini kaydeden Alman Emeklilik Sigortası Kurumları Daire Başkanı Monika Brich ise şunları söyledi: “Bu süre içerisinde binlerce vatandaşa yardımcı olduk. Müşterek 20 bin sigortalıyı davet ettik ve ilgi göreceğimizden eminiz. İki tarafta da çokça danışma hizmeti vereceğimizi umuyorum, başarılar diliyorum. Danışma günleri aynı zamanda Türk meslektaşlarımızla yakinen ilgi kurmak ve görüşmelerimizi pekiştirmek için önemli.”