Nevşehir Haberleri

“Tarım ve gıda ürünleri ihracatını 35-40 milyar dolara çıkartacağız"

Abone Ol

Güçlü Türkiye'nin yolunun güçlü tarımdan geçtiğini dile getiren Yumaklı, tarım alanındaki ihracatın artmaya devam edeceğini söyledi.

Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde kurulma çalışmaları süren Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde 1500 kişiye istihdam sağlanacağını da aktaran Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ÇALIŞMALAR MASA BAŞINDA OLMUYOR”

Küresel alandaki gelişmeleri takip ederken yereldeki politikaları da potansiyelleri göz önüne alarak etkin politikalarla yürütülmesi gerektiğini söyleyen Yumaklı,“Özellikle altını çizerek belirtmek isterim ki biz Tarım ve Orman Bakanlığı olarak sektöre ilişkin yaptığımız çalışmaların tamamında aldığımız kararların tamamında yasal düzenlemelerin tamamında mutlaka ama mutlaka sektörümüzle paydaşlarımızla konuşarak, müzakere ederek istişare ederek bu kararları alıyoruz. Masa başında yaptığımız hiçbir iş yoktur. Bunun teminatını sizlere buradan Nevşehir'den siz kıymetli sektör paydaşlarının nezdinde vermek istiyorum.” diye konuştu.

Bakan Yumaklı şöyle devam etti: “Son dönemde yaşadığımız bu yeni normal dediğimiz aslında anormal olayların bugün hayatımızın tam göbeğinde olmasıyla birlikte biz ülkemizde gıda arz güvenliği açısından herhangi bir sorun, bir problem yaşamadıysak bunu illerimizde sağladığımız güçlü üretim altyapısı, sanayi altyapısı ve siz değerli kardeşlerimin üretimlerine borçluyuz. Elbette Nevşehir'de bu illerimizden bir tanesi. Bakanlık olarak bugün farklı yerlerde ifade ettim Nevşehir'e hem tarımsal destekler hem de yatırımlar anlamında son 21 yıldaki yatırım tutarı toplam 16 milyar 200 milyon TL. Elbette bu destek ve yatırımlarla önemli eserlere imza atıldı.”

“BU OVALAR BİZİM GIDA ARZ GÜVENLİĞİMİZİN TEMİNATIDIR”

Tarımsal üretim alanlarının korunması amacıyla 366 bin dekar, Hacıbektaş ve Acıgöl ovalarını koruma altına aldıklarını aktaran Yumaklı, “Biz bu ovalarımızı gıda arz güvenliğimizin teminatı olarak görüyoruz. Sadece herhangi bir üretimin yapıldığı yerler değil, altını çizerek ifade ediyorum. Bu ovalar bizim gıda arz güvenliğimizin teminatıdır. Özellikle bitkisel ve hayvansal üretimde verilen desteklerle birlikte Nevşehir'de son 21 yıldaki sebze üretiminin neredeyse 4 kat artmış vaziyette. Hem ülkemiz için hem de Nevşehir için bu çalışmalar yeterli mi? Elbet değil. Daha fazlasını yapmak için hem Nevşehir'in potansiyeli var hem de bizim bu konuda azmimiz ve irademiz var.  Daha planlı, daha verimli, daha kaliteli ürün üret adına Nevşehir'de tarımsal üretim planlamasının en önemli illerinden bir tanesi olacak.” İfadelerine yer verdi.

“BİZLER VERİMLİ BİR ÜRETİM İSTİYORUZ”

Sürdürülebilir bir üretim istediklerini kaydeden Yumaklı, “Bizler verimli bir üretim istiyoruz. Kaliteli üretim olsun istiyoruz. Kayıtlılık olsun istiyoruz ve bu bütün bunlardan elde edilen kazancında sektöre yatırım olarak geri dönmesini istiyoruz. Dolayısıyla biraz önce söylediğim planlı üretim, suya göre üretim Nevşehir'in tarımsal üretim deseni bu bağlamda yeniden ele alınmış olacak inşallah. Özellikle de gençlerimizin ve kadınlarımızın tarımsal üretimin içerisinde daha fazla yer alması için bu desteklerde onlara pozitif ayrımcılık yaptığımızı belirtmek istiyorum.” dedi.

Devrim niteliğindeki düzenlemelerin Resmi Gazete'de birbiri peşinde yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Yumaklı, “Bu aldığımız kararlardan bir tanesi de biraz önce başkanım söyledi. Kozaklı Jeotermal Organize Tarım Bölgesi. Bu Yatırım kapsamında bittiği zaman 1352 dekarda 46 sera 16 tarımsal sanayi tesisi kurulmasını sağlayacağız.  Üretmiş olduğumuz ürünlerin daha değerli hale getirilmesiyle alakalı tarımsal sanayi konusunu biraz geride bırakıyoruz. Bunu öncelememiz gerekiyor. Dolayısıyla organize tarım bölgelerinin mutlaka yani bu Kozaklı'nın üretime geçtiğinde sadece domates üretilse bile burada yılda 40 milyon kilogram ürün alınabilecek ve yaklaşık 20 ton taşıma kapasitesine sahip 2 bin tır demek. Bu kadar büyüklükte bir üretim yapılmış olacak. Yani serada ve bölgede üretilen ürünlerin yine sanayi tesislerinde işlenerek marka değerinin kazanmasını da önemsiyoruz. Burada 1500 kişilik bir istihdamın da oluşması mümkün olacak inşallah.” İfadelerine yer verdi

Bakan Yumaklı konuşmasını şöyle sonlandırdı; “Bu yapacağımız çalışmalarımızın sektörümüz için hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. İnşallah bizim teşvikimiz, sektör paydaşlarının da gayretiyle evelallah bunun da üstesinden geleceğiz. Güçlü Türkiye'nin yolunu güçlü tarımdan geçtiğini söyledi Sayın Cumhurbaşkanımız. Biz de bu düsturla çalışmaya devam ediyoruz. Ben Nevşehir'de tarım ve orman sektöründe yaşanan bu başarıyı daha da ileri götürmek için gayret eden herkese çok çok teşekkür ediyorum. Canı gönülden minnettarlığımı ifade etmek istiyorum. Çünkü bu üretim bizim açımızdan son derece önemli. Bizler yaptığımız üretimle hem bu ülkenin ihtiyacını karşılayacağız. Hem de geçtiğimiz 31 milyar dolar olan il Tarım ürünleri, gıda ürünleri ihracatımızı inşallah 35 milyar dolarlara, 40 milyar dolarlara çıkartmış olacağız.”

“BAŞARACAĞIMIZ ÇOK İŞ VAR”

NTSO Başkanı Arif Parmaksız da şöyle konuştu: “Sayın Bakanım, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası ve diğer oda ve borsalar olarak üyelerimizin sorunlarını ilgili makamlara ileterek her türlü ticari faaliyetlerine destek olmaya çalışıyoruz. Bugün sizin burada olmanız da bizler için gerçekten çok kıymetli. Nevşehir'de kamu ve yardımlaşma koordinasyonu sayesinde birlik ve beraberlikle, sizlerin de katkılarıyla başaracağımız çok işlerimiz var. Malumunuz olduğu üzere Kozaklı ilçemize, Türkiye'nin en büyük ikinci jeotermal kaynaklı sera tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesini, oda ve borsa olarak yüzde 53,5 iştiraki ile 1350 dekar alana sizlerin de destekleriyle kurduk. Bu destekleriniz için Nevşehir iş dünyası olarak size teşekkür ediyoruz. Desteklerinizin devamını da temenni ediyoruz."

Toplantı konuşmaların ardından basına kapalı bir şekilde devam etti.