Nevşehir Haberleri

Ayhanlar İlkokulu yılsonu şenliği renkli görüntülere sahne oldu

Avanos Ayhanlar ilkokulu tarafından yıl sonu şenliği adı altında birbirinden farklı etkinlikler düzenlendi.

Abone Ol

Okul bahçesinde düzenlenen etkinliğe Avanos Kaymakamı Aziz Gölbaşı, Avanos Belediye Başkanı Kenan Sarıtaş, Gülşehir Belediye Başkanı Erkan Çiftci, Sulusaray Belediye Başkanı Fatih Kalkan, Uçhisar Belediye Başkanı Abdullah Çamcı, Kavak Belediye Başkanı Feridun Bağcı, Çat Belediye Başkanı Zübeyir Kalay, Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Tayfur Urgenç, Nevşehir Ülkü Ocakları Başkanı Musa Şevik, okul yönetimi, öğretmenler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Program okul öğrencilerinin düzenlediği farklı bölgelere ait halk oyunu gösterileri ve Müzik Öğretmeni Duran Altun tarafından hazırlanan piyano dinletisi ile başladı. Ardından ebru sanatı ve çanak çömlek sergisi açılışı yapılarak sergi gezildi.

Gelen misafirlerin ilgi gösterdiği ebru sanatı sergisinde Okul Öncesi Öğretmeni Ülkü Orhan Güler in öğreticiliğinde misafirler ebru sanatı çalışmaları yaptı. Daha sonra çanak çömlek sergisine geçen misafirler sınıf öğretmeni Özlem Demir’ in yaptırdığı çanak ve çömlekleri izleyerek, çömlek ustası ve seramik ustalarının anlatımı ve el işçiliği ile çaydanlık yapımını izledi.

 Öğrencilerin yıl içerisinde yaptığı kültürel ve sportif fotoğraf sergisini de gezen misafirlere program sonunda çeşitli ikramlarda bulunularak, hediye verildi.

“KÖR DE BİLİR AVANOS’UN YOLUNU, TESTİ BARDAK KIRIĞINDAN BELLİDİR”

Programda konuşan Okul Müdürü Memiş Bülbül, “Sanat ve sanatçı; itibar görmediği ve iltifat almadığı yeri terk eder. Sanat ve sanatçıya Avanos bölgemiz hatti döneminden bu yana sahip çıkmış, sanatı geliştirmiş ve önemli sanat merkezlerinden biri olmuştur. Tarihin tozlu sayfalarına baktığımızda Avanos’un çanak, çömlek ve kilim yapımında ne kadar eskilere gittiğini görmekteyiz. 17 yüzyılda yaşamış olan Aşık Seyrani ‘kör de bilir Avanos’un yolunu, testi bardak kırığından bellidir’ sözünde Avanos’un sanata ve sanat anlayışına asırlardır ev sahipliği yaptığının bir kanıtıdır. Avanos’a bağlı Ayhanlar köyü ise Hünkar Hacı Bektaşi Veli’nin öğrencisi Ayhan baba tarafından hırka dağının eteklerine kurulmuştur. Ayhanlılar  Hünkar Hacı Bektaşi Veli hazretlerinden aldıkları hoşgörü ve anlayış ile sanat ve sanatçıya değer vermişlerdir. Ayrıca, şu an üzerinde bulunduğumuz topraklar çanak ve çömleğin ham maddesi olan kirli toprağın ana vatanıdır. Küçük yaşta anne ve babalarından gelen öğretiler ile çanak çömlek yapmayı öğrenen buradaki minik ellerimizin bizler için yapmış olduğu ebru sanatı, çanak, çömlek çalışmalarını siz değerli misafirlerimizle buluşturuyoruz.” dedi.