Kapadokya Yaşayan Miras Müzesinde açılan kursa hem Türk Halk Bilimi öğrencileri, hem müze rehberleri hem de vatandaşlar katılıyor. Kursta ayrıca bölgenin geleneksel motiflerinden hareketle, geleneğin güncellenerek yeni ürünler çıkarma noktasında değişik ürünler üzerinde çalışmalar da yapılıyor.

Müzede başta Türk Halk Bilimi öğrencileri olmak üzere farklı dönemlerde çeşitli eğitimler verildiğini aktaran NEVÜ öğretim görevlisi ve Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi Sorumlusu Dr. Kamile Serbest, “9 Temmuz'da da dokuma kursumuzu başlattık. Kursumuz Avanos Halk Eğitim Merkezi ve Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi iş birliği ile düzenlenmekte. Kursumuza hem Türk Halk Bilimi öğrencileri hem müze rehberlerimiz ve vatandaşlarımız katılıyor. Kursumuzda bölgenin geleneksel motiflerinden hareketle, geleneğin güncellenerek yeni ürünler çıkarma noktasında değişik ürünler üzerinde çalışmalar da yapılıyor.” dedi.

Avanos Halk Eğitim Merkezi halı ve kilim dokuma eğitmeni Fatma Turgut da yaptığı açıklamada, yaptıkları ürünlerde bölgenin renk ve desenlerine bağlı kaldıklarını söyleyerek, "Yaptığımız ürünler genellikle bölgenin ticaretine uygun minyatür ürünler yapıyoruz. Özellikle kilim çantalar, telefon çantaları, duvar süsleri, gözlük çantaları ve tepsi içleri gibi ürünlerimizi çeşitlendirip satışa sunacağız” diye konuştu.

Bir arkadaşının tavsiyesi üzerine kursa katılan Emine Karabekiroğlu kursta yaptığı ürünleri kızının çeyizine koyacağını belirtti.

Avanos’ta tarla yangını Avanos’ta tarla yangını

NEVÜ Türk Dili ve Edebiyatı bölümü doktora öğrencisi Aybüke Karabacak da yaptığı, “Lisans bitirme tezi olarak halı kilim motifleri üzerine araştırmalar yapmıştım. Bu nedenle hem motiflerin hikâyesini öğrenmek, hem de halı kilim dokumayı tecrübe etmek için kursa katıldım. Halı dokumayı öğrenip gelecek nesillere aktarmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Sınıf öğretmenliği yapan Yeliz Hamurişçi ise kursa katılma amacının önce öğrenmek, sonra da öğretmek olduğunu söyledi.

Kursun eylül ayı sonuna kadar devam edeceği belirtildi. 

A W254932 07A W254932 05

Kaynak: İHA