Ünlü gazeteci, yazar İlhan Selçuk, 21 Haziran 2010 tarihinde çoklu organ yetmezliğinden vefat etti. İlhan Selçuk, vasiyeti üzerine mezarı Hacıbektaş’ta bulunan abisi Turhan Selçuk’un yanına defnedildi.

Hacıbektaş’ta “Tıp Bayramı Özel Konseri” gerçekleştirildi Hacıbektaş’ta “Tıp Bayramı Özel Konseri” gerçekleştirildi

Hacıbektaş Belediyesi vefatının 14. ölüm yıl dönümünde mezarı Hacıbektaş’ta bulunan İlhan Selçuk’u anmak için etkinlik düzenleyeceğini duyurdu.

Belediyenin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "İlhan Selçuk’u 14. hasret yılında saygıyla anıyoruz. 30 Haziran Pazar günü İlhan Selçuk ve Turhan Selçuk Anma Etkinliğimiz Çilehane’de olacaktır." ifadelerine yer verildi.

Duyuruda 30 Haziran Pazar günü Çilehane'de gerçekleştirilecek olan anma etkinliğine bütün vatandaşlar davet edildi.

İLHAN SELÇUK KİMDİR?

İlhan Selçuk Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı Gazisi Kasım Selçuk'un oğlu, ünlü karikatürist Turhan Selçuk’un kardeşidir. 1925'te Aydın’da doğan İlhan Selçuk, Karşıyaka İlkokulu'nda okudu Adana Erkek Lisesi'ni bitirdikten sonra 1950'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Bir süre avukatlık ve matbaacılık yaptı. Ağabeyi Turhan Selçuk’la birlikte 41 Buçuk (1952) ve Dolmuş (1953) adlı mizah dergilerinde gazeteciliğe başladı. Mizahi yazılarıyla dikkat çekti. Daha sonra fıkra yazarı olarak Akşam, Tanin, Vatan, Akbaba adlı gazete ve dergilerde yazar ve yazı işleri müdürü olarak çalıştı. 1963 yılından ölümüne kadar Cumhuriyet’te köşe yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi’nin yayın kurulu başkanlığını sonrasında da imtiyaz sahipliğini üstlendi.

Tarih, edebiyat ve sanat üzerine de yazılar kaleme aldı. 1960’tan sonra Yön ve Kitaplar dergilerinde yazılar yazdı. 12 Mart 1971’de ihtilalci cuntaya katıldığı; 12 Eylül 1980 darbesinden sonra da komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla bir süre tutuklu kaldı.

Anadolu’nun birçok yerinde çeşitli konularda konferanslar verdi. 2002 Yılı Hacı Bektaş Dostluk ve Barış Ödülü’nü aldı. 2010 yılında İstanbul’da vefat eden Selçuk, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde toprağa verildi. 

Fotoğraf: Hacıbektaş Belediyesi

Muhabir: RAVZA NUR BAYDEMİR