Nevşehir Haberleri

Ürgüplü üreticinin domuz isyanı: “Zarar vermediği ürün yok”

Ürgüp'te çiftçilerin başı meyve, sebze ve hububat tarlalarına sürü halinde girip ürünlere ciddi zarar veren domuzlarla dertte.

Abone Ol

Ürgüp Ziraat Odası Başkanlığı çiftçilerin isyanını dile getirdi.

Özellikle kabak, üzüm, ceviz, kiraz, patates, buğday ve meyve sebze tarlalarına sürü halinde girip ürünlere ciddi zarar veren domuzlarla mücadele etmeye çalışan çiftçiler yetkililerden yardım talep ediyor.

“BİR TEK TAPUSUNU VERMEDİK, ARAZİ DOMUZLARIN OLDU”

Günden güne domuz istilasının fazlalaştığını dile getiren çiftçiler, “Tarlalarımıza girip ürünlerimizi ziyan ediyorlar. Taze ektiğimiz ürünleri söküyorlar. Ürgüp merkezde Karacaören yolu üzerinden tutun yukarı Başdere köyüne varana kadar bütün köylerde ürünler zarar görüyor, çiftçiler domuzların sıklıkla gezdiği alanları artık ekmiyor ve gün geçtikçe bu ekilmeyen arazi oranı yüksek hızla artıyor. Tam hasat zamanı yaklaşmışken kabak, patates ve cevizleri yiyorlar. Sürü halinde geziyorlar ve baş edemiyoruz. Vurulmaları da yasak olduğundan hiçbir şekilde zarar vermiyoruz, çaresiziz. Gün geçtikçe bu domuz istilası fazlalaşıyor. Kendi çapımızda önlem almaya çalışıyoruz ama yine de başarılı olamıyoruz. Yetkililerden bizlere yardım etmelerini talep ediyoruz. Belki 50-60 kez konuyu dile getirdik, herkes birbirinden korkuyor kırk türlü manalar üretiliyor tarafımıza, bizim geçim kaynağımız toprak, tarım lütfen bize kulak verin, aylık sabit maaşımız yok ay sonu gidip çekelim.” diye konuştu.

İvedi bir şekilde sürek avı yapılması gerektiğini belirten çiftçi, “Valiliğimizden, kaymakamlığımızdan, tarım müdürlüğümüzden, muhtarlarımızdan bu konuda çalışma başlatmalarını istiyoruz. Ziraat odamız ne gerekiyorsa hazır olduğunu net olarak açıkladı. Yetkililer sürek avının kışın olacağını belirtseler de kar yağışı yaşanmadı domuzlar günden güne daha da çoğaldı. Şimdi teknoloji zamanı droneler ile vadiler, araziler taranabilir ve toplu halde yerleri tespit edilebilir. Lütfen yetkililer bu konuda bir çare bulsunlar” dedi.