Nevşehir Haberleri

Tarım Danışmanı Yeşil’den üzümde silkme hakkında bilgilendirme

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Birimi Tarım Danışmanı Emre Yeşil, üzümde silkme konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Abone Ol

Tarım Danışmanı Yeşil, üzümdeki çiçeklerin, genetik özellikler veya dış etmenler kaynaklı nedenlerden döllenmeden dökülmesine silkme dendiğini belirtti.

Yeşil bilgilendirmesinde, Çiçekler döllenmediği için ya da az döllendiği için taneler küçük kalır. Silkmeye neden olan birçok etmen vardır. Bunlar Genetik özellikler: En büyük etmenlerden biridir. Anaç ve çeşit kaynaklıdır. Çeşit olarak kendini dölleyen bir çeşit kullanmıyorsanız mutlaka tozlayıcı bir çeşit bulundurmak gerekmektedir. (Örneğin: Keçimen (Ekşikara) çeşiti kendi kendini tozlayamaz. Bu yüzden onu tozlayabilen Göküzüm gibi aynı dönemde çiçek açan farklı bir çeşit yanına dikilmelidir)

Dış Etmenler: 1) Hava şartları: Çiçeklenme zamanı aşırı rüzgâr, aşırı yağış, normalden daha az veya çok sıcaklık olursa çiçekler zarar göreceği için döllenme olmaz. 2) Hastalık ve zararlı: Çiçeklenme döneminde kurşuni küf, ölü kol, mildiyö ve külleme hastalığına yakalanan üzümlerde tane tutumu hastalık nedeniyle az olur. Asmalarda bağ maymuncuğu ve salkım güvesi gibi zararlılar çiçeklenme döneminde çiçeklere zarar vererek tozlanmayı engeller. 3) Kültürel işlemler: Budamasının yapılmaması veya yanlış yapılması. Sulamanın normalden az ya da çok olması. Aşırı veya yanlış gübre kullanımında çiçekler zarar göreceği için tozlanma olmaz.”