Nevşehir Haberleri

Tarım danışmanı çiftçileri bilgilendirdi

Ürgüp Ziraat Odası Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Birimi Tarım Danışmanı Emre Yeşil, çiftçilere yağışların ekolojiye olan etkisini anlattı.

Abone Ol

Tarım Danışmanı Yeşil, üreticileri bitkilerin bakım ve yetiştirilmesiyle ilgili bilgilendirmeye devam ediyor.

Sağanak halinde sürekli veya az miktarda ince ince yağan aynı miktardaki yağmurun toprağa düşmesinin ekolojik anlamının çok farklı olduğunu söyleyen Yeşil, “Sağanak halindeki yağmurlar toprak yüzeyinden akıp gitmekte ve bitkiler tarafından absorbe edilememektedir. Özellikle eğimi fazla ve bitki örtüsü çok az olduğunda yağış toprağı alır götürür, arazinin verimi düşer.  Çünkü böyle bir toprağın humus miktarı kaybolur ve mineral madde miktarı da azalmıştır. Toprak yeteri kadar nemi koruyamaz, geçirgenliği azalır ve bu nedenle de genç sürgünler beslenemez. Buna karşılık yavaş bir şekilde toprağa düşen aynı miktardaki yağmur toprak tarafından absorbe edildiği için bitkiler için daha faydalıdırlar.” dedi.

Yağmur sularının bir kısmının toprak yüzeyinden aktığını, bir kısmının buharlaştığını, bir kısmının da toprağa geçtiğini aktaran Yeşil, “Toprağa geçen suyun bir kısmı toprak tarafından tutulur. Tutulamayan kısmı ise toprağın alt tabakalarına doğu sızarak taban suyunu meydana getirir. Toprak yüzeyinden akan yağmur miktarı toprağın eğimine, cinsine ve toprağı örten bitki örtüsüne göre değişiklik gösterir. Örneğin yağmurun düştüğü yer orman ise su çok iyi tutulur.” diye konuştu.