En güzel hayat sorunsuz yaşamak, temiz hava solumaktır. En iyi yaşam temiz şehirler, köyler, yerleşim yerleri, yenilenmiş ve donatılmış yetimhaneler, hastaneler, okullar, hayvan barınaklarıdır. İyi bir yaşam, insanların emek vererek iyi şeyler için çabaladığı bir toplumdur. Geleceğin sahibi, iyi eğitim alan, ülkenin nitelikli uzmanları haline gelen, ülkemize hizmet eden ve katkıda bulunan genç nesil olacaktır. İnsan toplumunun gelişimi, doğal ve sosyal krizler olmadan, sürekli, uzun vadeli, istikrarlı bir şekilde gelişir. Böyle bir gelişmeye sürdürülebilir kalkınma denir. Ancak bunun için insanların bilinçlerinin, hedeflerinin ve ahlaki yönelimlerinin değişmesi gerekir. Gezegendeki yaşamı korumak için tüm insanlığın birleşmesi gerekiyor. 1987 yılında BM Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu ilk kez "Sürdürülebilir Kalkınma" kavramını önerdi. Haziran 1992'de Rio de Janeiro'da düzenlenen BM Çevre ve Kalkınma Konferansı, «Sürdürülebilir Kalkınma» kavramını ve «21. Yüzyıl Gündemi» geniş programını kabul etti. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri-2030 programının ana yönleri şunlardır: vatandaşların yaşam kalitesini iyileştirmek; devletlerin sosyo-ekonomik gelişimi; Çevresel istikrarı hedefliyoruz. Yukarıda sayılan hedeflerin her birine ulaşmak için ülkemizde büyük çalışmalar yapılıyor. Sürdürülebilir Kalkınma için El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi Diplomatik Tercüme Bölümü yukarıda belirtilen konuların birçoğuyla ilgilenmektedir.
Diplomatik Tercüme Bölümü, çağın gereklerine uygun, yüksek nitelikli uzmanlar yetiştirmek amacıyla ülkemizdeki ve yabancı meslektaşlarımızla işbirliği içinde liderlik dersleri ve çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Bu güncel konuya ilişkin 4. Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi çerçevesinde Uluslararası İlişkiler Fakültesi Diplomatik Çeviri Bölümü ile Lyceum 143 ortaklaşa «Ortak Geleceğimiz» konulu bilimsel seminer düzenledi.
Öğretmenler doçent Safura Boribaeva - Sürdürülebilir kalkınmanın 4. küresel hedefi çerçevesinde «Ortak geleceğimiz»; Diplomatik Tercüme Bölüm Başkanı, doçent Maral Murzagalieva – «Çevirmenlik mesleği: eğitim, gelecek»; doçent Aigerim Smagulova – «KazNU öğrencilerin başarılı geleceğinin garantisidir»; kıdemli öğretmen Anar Alipbaeva bilimsel raporları okudu ve «Uluslararası ilişkiler ve hukuk alanında çevirmen hizmetinin avantajları»; 143. okul-lise müdürü Omirbek Aitugan – «Meslek seçmek, hayatınızın bir tuğlasının doğru şekilde döşenmesidir»;
Maya Dihanbayeva - «Meslek seçmek geleceği seçmektir»;
Eğitim işlerinden sorumlu müdür yardımcısı Sholpan Kapsalanova – «Doğru meslek seçimi gelecekteki başarınızın garantisidir»; Medine Adilbai - «Önemli meslekler» - Tüm öğretmenler bilimsel raporlarını okudular ve sunumlarını sundular.
Etkinlikte öğretmen ve öğrenciler görüş alışverişinde bulundu, üniversite ve geleceğin meslekleri hakkında sorular sordu ve gerekli bilgiler alındı. Bu tür etkinliklerin öğrencilerin gelecekteki meslekleriyle ilgili bilinçli kararlar almalarına yardımcı olacağına inanıyoruz.
Safura Böribayeva, Aigerim Smagulova
El-FarabiKazak Milli Üniversitesi
Uluslararası İlişkiler Fakültesi
Diplomatik Tercüme Bölümü
Almatı/Kazakistan