Nevşehir’in kumlu toprak yapısında çokça görülen, dikenli yapısıyla tarlada yürütmeyen ve mahsulün gelişimini engelleyen demir dikeni bitkisi halk arasında ‘çoban çökerten’ olarak biliniyor.

Yargıtay’dan çalışanları ilgilendiren emsal karar Yargıtay’dan çalışanları ilgilendiren emsal karar

Demir dikeninin kumlu toprakların göstergecisi olduğunu söyleyen Tarım Danışmanı Yeşil, ota mera ve tarlalarda, sebze bahçelerinde sık rastlandığını ve yol kenarlarında, kumlu alanlarda dağınık olarak görüldüğünü aktardı.

Demir dikeninin tek yıllık bir bitki olduğunu belirten Yeşil, şöyle konuştu: “Bitki boyu 60 santime kadar uzayabilir. Bitki yatık, dallanmış ve dik tüylü bir görünüm almıştır. Yapraklar karşılıklı olarak dizilmişlerdir. Ayrıca tek parçalı yaprak parapinnat yaprak şeklindedir ve uçtaki yaprakçık yoktur. Yaprakçıklar yumurta formunda uzunca, üst yüzey mavimtrak yeşil, alt yüzey ise grimsi yeşildir. Çiçekler tek tek yaprak koltuğundan çıkar. Çiçekleri san renkte 4 - 5 milimetre uzunluğunda ve saplıdır. Çiçek açma zamanı mayıstan eylüle kadardır. Meyve 5 parçalıdır. Her bir parça 7 milimetre uzunluğunda 4 - 5 milimetre genişliğinde 2 - 3 milimetre kalınlıktadır. Yuvarlakça 3 köşeli prizma formunda kesicin dikenimsi bir yapı arz eder, sırt kısmında hafif bir şişkinlik bulunur. Tohum 2,5 - 5 milimetre büyüklüğünde, açık kahverengi renkte ve ince bir kabuğa sahiptir. Tohumla çoğalır.”

Muhabir: RAVZA NUR BAYDEMİR