Kapadokya Üniversitesi (KÜN) , Yapay Zekâ Fabrikası, KUIS AI, İTÜ AI CENTER ve AITR (Türkiye’nin Yapay Zekâ Platformu) iş birliği ile düzenlenen etkinlikte; yapay zekâ teknolojilerinin geleceği, iş dünyası ve girişimcilik ekosistemine etkisi, kamu politikaları ve etik, sektörel dönüşümler için yapay zekânın rolü gibi birçok başlık ele alındı.
KÜN'den yapılan açıklamaya göre, Ürgüp Fabrika Yerleşkesinde yapılan etkinliğe, Nevşehir Valisi Ali Fidan, KÜN Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, KÜN Mütevelli Heyet Başkanı Funda F. Aktan, Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, İş Bankası Grubu Yapay Zekâ Fabrikası Başkanı Barış Karakullukçu, Doğuş Teknoloji Dijital Dönüşüm Direktörü Özcan Çavuş, Softtech Genel Müdürü M. Bülent Özçengel, Koç Üniversitesi- İş Bankası Yapay Zekâ Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUIS AI) Direktörü Prof. Dr. Çiğdem Gündüz Demir, İTÜ AITR Eş Başkanı Prof. Dr. Altan Çakır, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Daire Başkanı Furkan Civelek, TÜBİTAK Bilgem Yapay Zekâ Enstitüsü Başkanı Dr. Mehmet Haklıdır, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Timuçin Gürel, Dimes CEO’su Ozan Diren, Beko Global Dijital Ürünler Veri ve Yapay Zekâ Direktörü Sevgi Çakmak ile Eczacıbaşı Holding Bilgi ve İletişim Sistemleri Grup Başkanı Hilmi Koçak katıldı.
“HER ŞEYİN DİJİTALLEŞTİĞİ YENİ BİR DÜNYAYA KOŞAR ADIM İLERLİYORUZ”
Burada konuşan Vali Fidan, “Her şeyin dijitalleştiği yeni bir dünyaya koşar adım ilerliyoruz, belki de bu dünyanın içinde yaşıyoruz. Eğitimden sağlığa, üretimden iklime, farklı konularda yapay zekânın hayatımızı farklılaştırdığını, hayatımızı yakından etkilediğini gerek toplumsal ilişkileri gerek devlet yönetimine ilişkin iş ve işlemlerde çok farklı açılımlara, çok farklı etkilere sebep olduğunu görüyoruz.” dedi.
“YAPAY ZEKA DÖNÜŞÜMÜN SEMBOLÜ OLDU”
Anadolu’nun kalbi Kapadokya’da sadece yapay zekânın geleceğini değil aynı zamanda bu geleceğin insan hayatını nasıl şekillendireceğini konuşmak ve fikir üretmek üzere bir araya geldiklerini söyleyen Karasar, yapay zekânın artık sadece bir teknoloji değil bir dönüşümün sembolü olduğunu belirtti.
Karasar, “Bu buluşmanın ülkemizin yapay zekâ stratejisinin şekillenmesine ve gelişimine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Anadolu’nun girişimcilik ruhunu bilimsel düşünceyle birleştirerek yapay zekâ alanında uluslararası düzeyde önemli bir merkez olma yolunda ilerleyeceğiz. Bugün burada attığımız her adım geleceği daha iyi inşa etmek için birer basamaktır. Verimli, ilham dolu ve yenilikçi fikirlerle dolu bir buluşma, bir toplantı diliyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
“İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNDE BİR DİKEY GELİŞME YAŞANIYOR”
Yapay zekânın tarihi ilerleyişini anlatarak sunumunu yapan ve yapay zekâ sürecini tarihsel bir perspektifle değerlendiren Eczacıbaşı, günümüz teknolojik ilerlemesini bir ‘kırılım çağı’ olarak niteledi.
Eczacıbaşı, “Tarihin en başından beri bilgi ve iletişim teknolojilerinde bir dikey gelişme yaşanıyor, bir de yatay gelişme yaşanıyor. Bugüne bir isim vermeye kalkışacak olursam “Kırılım Çağı” derdim.” dedi.
“YAPAY ZEKA İSABETLİ KARARLAR ALINMASINI SAĞLIYOR”
Çavuş, “Yapay zekâ, iş süreçlerini dönüştürerek hız, verimlilik ve stratejik öngörü kabiliyeti sunuyor. Büyük veri analizlerini kullanarak daha hızlı ve isabetli kararlar alınmasını sağlıyor, böylece şirketlere önemli bir rekabet avantajı kazandırıyor. Yapay zekâyı strateji ve süreçlerine entegre eden şirketler, değişen piyasa dinamiklerine hızla uyum sağlayarak sürdürülebilir başarılarını geleceğe taşıyacaktır.” dedi.
“YAPAY ZEKÂNIN HAYATIMIZIN HER ALANINA DOKUNUYOR”
Buluşmanın, ülkemizin teknoloji ve inovasyon yolculuğunda bir mihenk taşı olacağına yürekten inandığını söyleyen Karakullukçu, Büyük Dil Modelleri ve Chatbotlar, Yapay Zekâ ve Sağlık, Otonom Sistemler ve Robotik, Yapay Zekâ ve İklim Değişikliği, Perakende ve E-ticaret, Eğitim ve Yapay Zekâ (EduTech) ile Quantum Bilgisayarlar ve AI başlıklarının yapay zekâda yeri ve önemini anlattı.
Karakullukçu; “Bahsettiğim bu gelişmeler, yapay zekânın hayatımızın her alanına nasıl dokunduğunu açıkça gösteriyor. Bankacılıktan sağlığa, eğitimden tarıma, sanattan savunmaya kadar her sektörde devrim niteliğinde dönüşümler yaşanıyor. Bu dönüşümü doğru yönetmek, ülkemizin geleceği için kritik bir önem taşıyor.” dedi.
Toplamda 14 panelin yer aldığı etkinlikte yapay zekânın günü ve geleceği her açıdan ele alındı.
Demo Day’de girişimcilere projelerini anlatma fırsatı sunulurken, öğrenciler tasarladığı posterleri sergiledi.
İki gün süren etkinlikte, Türkiye’nin yapay zekâ konusundaki stratejik yaklaşımları ve kamu güvenlik politikaları panellerde ele alındı. Katılımcılar pek çok lideri dinleme fırsatına kavuştu.
Etkinlik kapsamında üniversite öğrencileri de yapay zekâ çözümleri içeren fikirlerini hazırlayacakları çalışmalarla sektörün önde gelen yatırımcılarına ve liderlerine sunma fırsatı elde etti.