Küresel anlamda dijitalleşme, yaşamın ve üretimin çeşitli alanlarına giren dijital teknolojilere dayalı bir ekonomik faaliyet kavramıdır. Ve bu kavram istisnasız tüm ülkelerde yaygın olarak uygulanmaktadır. Dijitalleşme şu anda nerede uygulanıyor: gündelik hayatta; üretimde; İş yerinde; devlet kurumlarında; iş hayatında; eğitimde; tıpta ve diğer alanlarda. 2017 yılında Kazakistan Cumhurbaşkanı, ekonominin kilit sektörlerinin dijital dönüşümünü, BİT altyapısının geliştirilmesini, e-devleti ve teknolojik girişimcilik için bir ortam yaratılmasını öngören «Dijital Kazakistan» Devlet Programını onaylayan bir kararı kabul etti. Sonuç olarak Kazakistan 2022 yılında dünyanın dijital açıdan en gelişmiş 30 ülkesinden biri haline geldi ve dijital reformlarına devam ediyor. «Dijital Kazakistan» devlet programının hedefleri, orta vadede Kazakistan Cumhuriyeti ekonomisinin gelişme hızını hızlandırmak, dijital teknolojilerin kullanımı yoluyla nüfusun yaşam kalitesini iyileştirmektir. Kazak ekonomisinin temelde yeni bir kalkınma yörüngesine geçişi için koşullar yaratmanın yanı sıra, uzun vadede geleceğin dijital ekonomisinin yaratılmasını sağlamak.
Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev, Hükümet'in genişletilmiş toplantısında yaptığı konuşmada şunları kaydetti: «Ülkemizde yapay zekanın gelişimi hızlandırılmalıdır. Bu yılın sonuna kadar unsurları e-devlet sistemine entegre edilecek. Akıllı Şehir projelerinde bu teknolojinin yaygın olarak kullanılmasına özellikle dikkat edilmelidir. İnsan sermayesini geliştirmeyi ve üniversiteleri eğitim yaklaşımından araştırma yaklaşımına dönüştürmeyi amaçlayan yapay zeka eğitim programı «AI-Sana» büyük önem kazanıyor. Hükümet, yapay zekanın dijitalleştirilmesi ve uygulanması için bütünsel bir sistem kurmalı».
Dijital dönüşüm, eğitimi daha erişilebilir, kapsamlı ve uygun maliyetli hale getirebilir ancak olası eksiklikleri önlemek için dikkatli bir planlama ve dikkatli bir uygulama ile mümkündür. Dijitalleşme, farklı ülkelerden daha fazla kişiye ulaşmamızı ve onları birleştirmemizi sağlıyor; örneğin coğrafi konum kısıtlaması yok. Yükseköğretim kurumlarında uluslararası bilimsel konferanslar, yuvarlak masa toplantıları gibi çeşitli etkinlikler çevrimiçi olarak düzenlenmektedir. Küreselleşen dünyamızda uluslararası düzeyde gerçekleşirse daha verimli ve kaliteli olacaklardır.
Dijitalleşmenin tek tehlikesi, birçok süreçte insanın öneminin azalması ve gelecekte robotların daha iyi yöneteceği mesleklerin muhtemelen ortadan kaybolmasıdır.
Karlygash Yesenamanova
El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi
Filoloji Fakültesi
Yabancı Diller Bölümü
Almatı/Kazakistan