Nevşehir Haberleri

İl Sağlık Müdürlüğü uyardı: “Kistli sakatatları derin bir çukura gömün”

Hayvandan insana geçebilen "hidatik kist" hastalığının önlenebilmesi için, kurbanlıkların kist bulunan karaciğer, akciğer gibi sakatatlarının kesinlikle yenilmemesi gerektiği belirtildi.

Abone Ol

Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından vatandaşlarda farkındalık oluşması amacıyla “kist hidatik” hastalığı ile ilgili bilgilendirme metni yayımlandı.

Yayımlanan açıklamada hayvandan insana geçebilen "hidatik kist" hastalığının önlenebilmesi için, kurbanlıkların kist bulunan karaciğer, akciğer gibi sakatatlarının kesinlikle yenilmemesi ve bunların hayvanlar tarafından tüketilmemesi için derin bir çukura gömülmesi gerektiği belirtildi.

KİST HİDATİK NEDİR?

İnsanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi organlarında kistler oluşturarak kişinin ölümüne sebep olabilen paraziter bir hastalıktır. Türkiye’de ve dünyanın birçok yerinde görülen kist hidatik, halk arasında ‘kist hastalığı’ olarak bilinir.

NASIL BULAŞIR?

Paraziti taşıyan köpek, tilki, çakal, kurt gibi hayvanların dışkısı ile parazitin yumurtaları çevreye saçılır.

Bu hayvanların kurumuş dışkısı içindeki yumurtalar rüzgarla etrafa yayılarak meyve-sebze veya içeceklerin üzerine konar.

Kirlenmiş gıdaların tüketilmesi, uçuşan yumurtaların solunum yolundan girmesi, paraziti taşıyan hayvanlara dokunulduktan sonra ellerin iyice yıkanmaması hastalığın insanlara bulaşmasına sebep olur. Hastalık insandan insana bulaşmaz.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalık insanda uzun yıllar belirti vermeyebilir. Kist büyüdükçe yerleştiği organa göre belirtiler ortaya çıkar. En sık karaciğer ve akciğerlerde görülür.

Kistler karaciğere yerleştiğinde kişide bulantı, kusma, koyu renkli idrar, karın ağrısı veya karın şişliği görülür.

Akciğere yerleştiğinde solunum sıkıntısı, öksürük, ağızdan kan gelmesi ve göğüs ağrısı görülür.

Kistlerin patlaması kişinin ölümüyle sonuçlanabilir.

Fotoğraf: AA