Etkili yağış Çavuşin’de sele yol açtı Etkili yağış Çavuşin’de sele yol açtı

Kapadokya'da bu yıl 11'incisi 19-20 Ekim'de gerçekleştirilecek koşu, dünyanın farklı noktalarından sporcu, teknik adam ve yakınlarının bölgeyi keşfetmesine olanak tanıyor.

Peribacaları ve doğal kaya oluşumlarıyla kaplı 30, 63 ve 119 kilometrelik parkurlarda koşmak için gelenler, bölgede tarih, doğa ve kültür turizminin yanı sıra spor turizminin de ortaya çıkmasına katkı sağlıyor.

Bölgenin tanıtımının yanında turizmcilere ve yerel esnafa fayda sağlayan koşuya bu yıl rekor katılım bekleniyor.

Organizasyonun düzenleyicisi Aydın Ayhan Güney, yaptığı açıklamada, koşunun, spor ve turizme katkı sunduğunu belirtti.

Bu yıl yapılacak yarışlar için başvuruların ekim ayının ilk haftasına kadar süreceğini dile getiren Güney, "Son beş yıl ortalamasına bakarsak yaklaşık 80 ülkeden sporcu katılıyor. Geçen yıl Avrupa'daki bir derecelendirme kuruluşu, yarışımızı dünyanın en iyi 20 yarışından biri olarak anons etti. Yarışın hem katılımcı sayısı hem de gelen elit sporcusu arttı. Bu yıl dünyanın ilk 30'undaki sporcuların 15'i gelecek. Bu durum yarışın kalitesini artırıyor. Son 10 yılda 20 bin sporcuyu Kapadokya'da koşturduk. Bu yıl başvurulara ilgi iyi. Şu ana kadar 2000 kayıt aldık. Önümüzde 1,5 ay var. Belki de bu yıl rekor katılım olacak." diye konuştu.

"BÖLGEYE KATKISI 100 MİLYON LİRAYI BULUYOR"

Güney, bu tür organizasyonlarla bölgede spor turizminin başladığını, Kapadokya'nın dünyanın en popüler koşu destinasyonların biri olarak kabul görmesi amacıyla çaba harcadıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Bölgedeki restoranlarda, otellerde yer kalmıyor çünkü diğer turist grupların farklılıkları var. Turistler otobüsle gelip, sit alanlarını ziyaret edip gidiyor. Bu koşuya gelenlerin çoğu arkadaş ve ailesiyle burada kalıp tatilini de yapıyor. Berberinden bakkalına herkesin faydalanabildiği bir turizm olduğu için vatandaşın da organizasyona sahip çıkmasını sağlıyor. Rakamsal olarak görecek olursak en mütevazı hesaplamalara göre bu koşunun bölgeye katkısı 100 milyon lirayı buluyor. Geçtiğimiz yıllarda profesyonel ajansların raporladığı rakamlara göre, sosyal medya hariç bölge için 2 milyon dolarlık bir reklam değeri oluşuyor. Bu da bölgenin bedava devasa bir tanıtımıdır. Kapadokya bir koşu destinasyonu olma yolunda ilerliyor. Dünyanın en büyük koşu malzemesi üretenleri de buraya geliyor. Bu da bölgenin geleceği için umut verici. Spor aktivitesinin doğaya zararı yok, bölge halkına katkısı çok."

GERİ SAYIM TURİZMCİLERİ HEYECANLANDIRIYOR

Turizmci Murat Özgüç de Salomon Kapadokya Ultra-Trail Koşusu'nun Kapadokya'da iyi organizasyonlar yapılabileceğinin göstergesi olduğunu vurguladı.

Bölgeye yarış için gelenlerin, daha sonra yakınlarıyla yeniden turist olarak geldiğini dile getiren Özgüç, "Her şeyden önce Kapadokya'da ciddi bir kalabalık göreceğiz. Sportif bir his olacak. Turizmci olmamızın yanında halkın da parçası olarak heyecanlıyız. Bu organizasyonların faydasının çok olduğunu düşünüyorum. Kapadokya'da olmasından da mutluyum, dört gözle bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA