Nevşehir´in Ürgüp ilçesinde 1940´lı yıllarda köylere eşekle kitap taşımasıyla "eşekli kütüphaneci" olarak tanınan Mustafa Gözelgöz´un çocukları, babalarının adının ve anılarının yaşatılması için müze oluşturdu.

Ürgüp ilçesinde yaşayan Aziz ve Muammer Güzelgöz kardeşler, eşeğiyle köylünün ayağına kitap taşıyan babalarının adını, uzun yıllar önce başlattığı kitap okuma seferberliğini sürdürebilecekleri müzeyle yaşatmayı hedefliyor.

Muammer Güzelgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihe "eşekli kütüphaneci" adıyla geçen babalarının 2005 yılında hayatını kaybettiğini söyledi.

Babası Mustafa Güzelgöz´e ait evi, onun adını ve anılarını gelecek nesillere aktarabilecek müzeye dönüştürdüklerini ifade eden Güzelgöz, "Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğini alabilirsek eksikliklerini tamamlayacağımız müzenin gelecek kuşaklara büyük örnek olacağını düşünüyoruz" dedi.

Kendisinin de uzun yıllar müze müdürlüğü yaptığını kaydeden Güzelgöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle dil ve tarih- coğrafya bölümleri ile kütüphanecilik bölümünde okuyan öğrencilerin bu müzeyi görmesini istiyoruz. Üniversitelerden de zaten gelenler var. Böylece yapacakları işin ne derece kıymetli olduğunu anlayacaklar. Müzeye gelen ziyaretçiler, babamın kitap okuma seferberliğiyle alakalı bir takım araçlarını görebilecek. Dikiş makinesini görecekler ve ´bu dikiş makinesinin burada ne işi var?´ diye müze için önemini soracaklar. Çünkü babam kadınların kütüphaneye gelmediğini görünce dikiş makineleri getirtmiş. Kadınlar kütüphaneye dikiş makinesiyle işlerini yapmaya geldiklerinde sıraya girmişler ve sırada beklerken de ister istemez kitap okumuşlar."

Açıkgöz, müzede babasının hayatına dair basına konu olmuş fotoğraflar, gazeteler ve yurt dışından yaptığı yazışmaların sergilendiğini, müzeyi gezen ziyaretçilerin bu çalışmaları görüp örnek alacağını vurguladı.

Gençlerin daha çok kitap okuması, kitaba saygı göstermesi ve sıcak bakması için babasının yolundan gitmeyi düşündüklerini ifade eden Güzelgöz,  şöyle konuştu:

"Zamanında insanlara hizmet için yapılmış ve ´eşekle gelen aydınlık´ sloganıyla bütünleşen babamın hizmetlerinin, bu müze sayesinde örnek alınarak Türkiye ve dünyaya duyurulmasını istiyoruz. Babamın İstanbul´da özel bir üniversitede heykeli var ayrıca Kartal Belediyesi de heykelini yaptı ve açılışını yapacaklar. Biz Ürgüp´te de olmasını bekliyoruz. Özellikle Ürgüp Tahsin Ağa Kütüphanesi´nin önünde babamın bir heykelinin yapılmasını arzu ediyoruz. Babamın kendi imkanlarıyla başlattığı kitap seferberliğini bu müzeyle yeni nesle anlatmak istiyoruz."

"Eşekli kütüphaneci: Mustafa Güzelgöz"

Mustafa Güzelgöz, 1921´de doğdu ve 1940´lı yıllarda dönemin Ürgüp Kaymakamı tarafından gençlere futbol çalıştırması şartıyla Tahsin Ağa Kütüphanesi´nde işe başlatıldı. Kütüphanecilik alanında bilgisi ve tecrübesi olmamasına rağmen, çevredeki insanlardan kitap toplayarak, eski kitapları gün yüzüne çıkararak modern bir kütüphane oluşturmaya çalışan Güzelgöz, köylerdeki vatandaşların imkansızlıklar nedeniyle kütüphaneye gelemediğini ve kitapların ilgi görmediğini fark edince eşeğinin üzerine yaptırdığı sandıkta taşıdığı kitapları çevredeki 36 köyde insanların ayağına götürdü. Bu yönüyle "eşekli kütüphaneci" olarak tanınan Mustafa Güzelgöz´ün hayat hikayesi ve kütüphanecilik alanındaki çalışmaları kitaplara konu oldu.