Nevşehir Haberleri

Çiftçiler dikkat, ürününüzün verim ve kalitesi düşmesin

Ürgüp Ziraat Odası Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Birimi Tarım Danışmanı Emre Yeşil, üreticileri mahsullerdeki iki noktalı kırmızı örümcekler ve mücadele yöntemleriyle ilgili bilgilendirdi.

Abone Ol

Tarım Danışmanı Yeşil, üreticileri bitkilerin bakım ve yetiştirilmesiyle ilgili bilgilendirmeye devam ediyor.

Kırmızı örümceklerin bitki dokusunu zedelemeleri sonucunda çıkan bitki özsuyunu emerek beslendiklerini anlatan Yeşil, görülebilecek zararlardan şöyle bahsetti: “Bu emgi sonucu yaprakta sararma ve kıvrılma olur; ürün verimi ve kalitesi düşer. Zararlının yoğun olduğu durumda bitkinin sürgün ve dalları ağ ile kaplı hale gelir ve yapraklarda ve bitkide kuruma meydana gelir. Bu türler aynı zamanda virüs vektörleridir.”

Kırmızı örümceklerin çoğalmaması için alınabilecek önlemler olduğunu söyleyen Yeşil, “Kültürel tedbir olarak zararlı ile bulaşık bitki artıkları ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Toprak işlemesi yapılmalı, yabancı otlarla mücadele edilmelidir. Kırmızı örümceklerin kimyasal mücadelesine karar verebilmek ve ilaçlama zamanını doğru bir şekilde belirleyebilmek için, kırmızı örümcek yoğunluğu ve doğal düşman popülasyonunun saptanması gerekir.” dedi.

Yeşil, kırmızı örümceklerin başlangıçta yoğun olarak sera kenarlarında meydana geldiğini ve bölgesel olarak görüldüğünü belirterek, “Sadece bu yerler akarisitlerle ilaçlanmalıdır. Zararlı, sera içine yayılmış ve mücadele eşiği olan; küçük yapraklı bitkilerde yaprak başına 3 adet, büyük yapraklı bitkilerde ise yaprak başına 5 adet yoğunluğa ulaşmış ise kaplama ilaçlama yapılmalıdır. Çevrede vektörü olduğu virüs hastalıkları yaygınsa, mücadele eşiği göz önüne alınmadan mücadele yapılmalıdır. Uygulamada sadece hedeflenen zararlıyı öldürmesi için akarisitler kullanılmalıdır.” diye konuştu.