Burada konuşan ÖĞ-DER Genel Başkan Yardımcısı Kadir Kaya, okulların açılması sonrası pek çok okulda temizlik personeli ve malzeme eksikliği nedeniyle temizlik sorunu yaşandığını belirtti.
Kimi okullarda öğretmenler, kimi okullarda ise veliler yardımlaşarak sınıfları temizlemek durumunda kaldığını söyleyen Kaya, “Toplum Yararına Program (TYP) okullarda temizlik personeli meselesini çözmede yetersiz kalmışken, Çalışma Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı yarı zamanlı çalışma adında yeni bir çözüm bulmaya çalışıyor. Bu uygulamaya göre temizlik görevlileri haftada üç gün, 6-7 bin TL gibi düşük bir ücretle ve çalıştığı gün kadar sigortalı olarak çalışacaklar. Bu şartlar enflasyonun çok yüksek olduğu şu günlerde işsizlere cazip gelmediği için bu göreve yeterli talep olmadı. Bunun neticesinde halen okullarımız temizlik personeli eksiği ile eğitim öğretime devam etmek mecburiyetinde kaldı.” dedi.
“EĞİTİM İLKOKULDAN SONRA İSTEĞE BAĞLI OLMALIDIR”
Ortaöğretimde okul terklerinin, okullarda olumsuz davranışların artmasının, işgücünde ara eleman yokluğunun baş nedeni 12 yıllık zorunlu eğitimdir. Zararı faydasından çok olan 12 yıllık zorunlu eğitim kaldırılmalıdır. Eğitim ilkokuldan sonra isteğe bağlı olmalıdır. Aynı şekilde karma eğitimde isteğe bağlı olmalıdır. Yeni eğitim öğretim yılı itibariyle pilot uygulama olarak 5.sınıflardan itibaren Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli’nin uygulamaya konulmasını, bir yabancı dilin yeterince öğretilemiyorken ikinci bir yabancı dilin öğrencilere verilmesini doğru bulmuyoruz. Yabancı dil eğitimi ortaöğretimde ve seçmeli olmalıdır. Yabancı dil öğrenmek isteyene en kolay ve kısa yoldan öğrenebileceği imkân sağlanmalıdır. Senelerdir uygulanan yabancı dil öğretimi göstermiştir ki, Türkiye'de uygulanan yabancı dil öğretimi bir zaman kaybı ve kültür emperyalizmine hizmetten öteye geçmemektedir.