Başkan Savran, gündemdeki çeşitli konular hakkında kamuoyunu bilgilendirmek ve yatırımlar hakkında konuşmak üzere basın toplantısında gazetecilerle bir araya geldi.
Toplantıda konuşan Savran, Lale Sanayi ve Yeni Sanayi’deki esnafın sıkıntılarını giderecek ve mülkiyetlerdeki artışlara müdahale edecek projeleri ele aldı.
“EN ÖNEMLİ SORUN BELEDİYE VE HAZİNEYE AİT ARAZİ OLMAMASI”
Sanayi konusunun bir türlü ilerlemeyen hem siyaseti hem de sosyal alanı meşgul eden ve yıpratan bir konu olduğunu belirten Başkan Savran, “Konunun ne aşamada olduğunu inceledik. En önemli sorunun arsa mülkiyetlerinin belediyeye veya hazineye ait bir alanda yeteri kadar mülkiyet olmadığını gördük. Bir çalışma başlattık, sadece şu anda birazdan bahsedeceğim yer değil, Nevşehir'in mücavir alanlarının tamamı. Hatta mücavir alanın dışındaki alanları da inceleyerek en fazla kamu arazisi nerede oluşturabiliriz, hangi bölgede oluşturabiliriz onun bir çalışmasını yaptık.” diye konuştu.
Yapılan çalışmalar sonucunda ilan edilen bölgede imar kanununa uygun hareket edildiğinde bir araya toplanabilecek çok fazla alanın olduğunu gördüklerini söyleyen Savran, bu bölümün de 112 bin metrekare alanının hazine ve belediyeye teslimini yaparak, tapularının da çıkarıldığını belirtti.
“SANAYİ TAMAMEN TAŞINAMIYOR DİYE VAZGEÇMEK YERİNE BAŞKA YÖNTEM BULDUK”
Vatandaşlar tarafından, ‘Neden tamamı taşınmıyor da 112 bin metrekarelik bir alanı taşınıyor, neden daha fazla dükkan yapılamıyor, neden daha büyük metrekareli dükkanlar yapılamıyor?’ şeklinde soru sorulduğunu aktaran Savran şöyle açıkladı: “Sanayi konusu tamamen taşınamıyor diye vazgeçmek yerine çünkü bir ihtiyaç var, bu durumu rahatlatacak bir yöntem buluyoruz. Halihazırda Lale Sanayi ve Yeni Sanayi’de yaklaşık 150 dükkan var. Ve bu dükkanların tamamını taşıyabilecek metrekareye sahibiz. Yani alanı belirledik, hatta daha fazlasını ancak vatandaş mülkiyeti. Bizim buradaki amacımız kamu arazisi oluşturarak bunu yapacak olan TOKİ’ye çok düşük maliyetli ve mümkünse bedelsiz, bilahare bedel arsayı vererek dükkan maliyetlerinin düşürülmesini sağlamak. Ve bu kiracı esnafa öncelik verilerek bu dükkanların tahsisi yapıldığında da mümkün olan en uzun vadede ödeme şartları oluşturarak kiracıların ödeme kolaylığını sağlamak. Halihazırda avam proje bitmiş durumda, uygulama projesi de başlamış durumda. Metrekare maliyetleri belirlenmiş durumda TOKİ'nin şu anda bize önerdiği bir vade var. Bu vade ne yazık ki ödeme gücünü çok ciddi manada zorlar. Biz de hem vekillerimizle, il başkanımızla bu konuyu TOKİ ile Çevre Şehircilik Bakanlığı ile görüşerek bu vadenin uzatılması yönünde bir gayretimiz var. O netleştiğinde de burası ilan edilecek, ihale kapsamına alınacak ve hak sahipleri belirlenecek.”
SANAYİ KONUSUNUN SEÇİM YAKLAŞTIĞI İÇİN AÇILDIĞI İDDİALARINA YANIT
Sanayi konusunun seçim yaklaştığı için açıldığı iddialarına da yanıt veren Başkan Savran, “Burada yine sık bir eleştiri, seçim zamanı gelince aynı konuları söylüyorsunuz. Konu çözülmemiş, mecbur söyleyeceğiz. Soruluyor, sorulduğunda da cevap vermek lazım. İlk gün 4 Şubat 2021’de hiç vakit kaybetmeden bu konuyla ilgilenmeye başladık. Sadece bir bununla değil diğer kronik meseleler de. Ve geldiğimiz süreçte seçim geldi. Ondan önce bu arsaları belirlediğimizi, tapuların çıkmaya başladığını ilan ettik ve o gün dedik ki, her aşamayı da teker teker sizlere anlatacağız. Şu andaki aşamamız da uygulama projesi başlamış durumda maliyetli belirlendi. Bakanlıklarla görüşerek ödeme kolaylığı sağlamak istiyoruz. Çünkü kiracı vatandaş bir yandan kendi mesleğini icra edip kira öderken bir yandan da buranın taksitini ödeyecek. O yüzden mümkün olduğu kadar makul taksitlerle ödeme kolaylığı sağlamak istiyoruz. Onun için de çalışıyoruz. Bu netleştiğinde de onu da kamuoyuna ilan ederiz. Dükkan meselesi de böyle, 112 bin metrekare bir alan. Takriben 348 dükkan sığacak şekilde, bu sayılar değişebilir.” diye konuştu.
“KİRA VE MÜLKİYET SORUNUNUN RAHATLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”
Asıl planın mevcuttaki aşırı kira artışlarını, dükkan mülkiyetlerindeki artışları frenleyecek ve durduracak destek aramak olduğunu kaydeden Savran, “Şu anda 100-150 dükkandan bahsediyorduk. Aşağı yukarı üçte biri kadar dükkan yaparak, mevcut sanayinin de kullanılmaya devam edilmesiyle bu kira ve mülkiyet sorununun rahatlayacağını düşünüyoruz.” dedi.