Altın bulan minik öğrenciye ödül Altın bulan minik öğrenciye ödül

Yeşil yaptığı açıklamada, Yazıcı böcek özellikle meyveler üzerine verdiği zararla bilinen bir canlı türüdür. Bu böcek kısa ve dolgun yapılıdır, küçük silindir şekli vardır ve koyu renklidir. Açtıkları galeriler içerisinde yaşayan bu böcekler mart ayı itibarıyla kışı geçirdikleri galerilerden çıkar ve çiftleşirler. Çiftleşen dişi böcekler açtıkları galerilere yumurtalarını bırakırlar.

Yılda bir kez döl veren bu böcek türü genel olarak düzensiz uçuşlar gerçekleştirir. Böceklerin uçuşları değişkenlik gösterir. Bu değişkenlik havanın sıcaklığına bağlıdır.

Yazıcı böcek zararı ile bu canlı, ağaçların ve dalların odun kısımlarında galeriler açar, dalcıkların beslenme düzenini bozar ve dalların kurumasına neden olur. Ağaç dallarında galeriler açan bu böceğin zararına uğrayan ağaçta içi odun tozu dolu birkaç eğri galeriler görülür.

Bu zararlı genel olarak zayıf ağaçlara saldırır ancak bazen sağlıklı ağaçlara da saldırı gerçekleştirir. Zayıf dallara verdiği zarar ile ağacın rüzgârda bile kırılmasına neden olur. Ağaç ve ağaç dallarına verdiği zarar nedeniyle gelecekte oluşacak meyvelerin verimi düşer. Bu tür, saldırı gerçekleştirdiği ağacın 2-3 yıl içinde kurumasına sebep olur.

Zarar verdiği meyveler kiraz, armut, elma, şeftali gibi ürünlerdir. Aynı zamanda fındık, badem, kayısı ağaçlarına da tahribat verebilir.

Özellikle ihracatı yapılan ürünler üzerine verdiği zarar nedeniyle önemli ekonomik kayıplara neden olur. Aynı zamanda dallar üzerinde meydana getirdiği hasar yeni ürün oluşumunu da engeller. Bu nedenlerle bu türle mücadele büyük önem taşır.

YAZICI BÖCEKLE MÜCADELEDE KULLANILAN YÖNTEMLER NELERDİR?

Bu böcek türüne karşı mücadelede tercih edilebilecek birçok yöntem mevcuttur ancak burada önemli olan genel bir önlem alınması ve ağaç ya da meyveler zarar görmeden popülasyonunun kontrol altına alınmasıdır.

Bu zararlıya karşı uygulanabilecek mücadele yöntemleri şunlardır:

Kültürel Mücadele: Kültürel önlemler en etkili yöntemler arasında sayılır. Bu zararlı özellikle zayıf ağaçları tercih ettiğinden ağaçların budanması, gübrelenmesi ve sulanması önem taşır. Aynı zamanda tamamen kuruyan dal budama işleminin ardından imha edilmelidir.

Biyolojik Mücadele: Bu yöntemde zararlı türünün doğal düşmanları kullanılır.

Kimyasal Mücadele: Kimyasal mücadele bu zararlı türüyle mücadelede önerilen bir yöntem değildir. Çünkü bu tür uzun bir periyodda yayılım gösterir, sadece çiftleşmek ve yumurta bırakmak için kabukların altındaki galerilerden çıkar ve bu çıkışlar uzun bir zamanda ve düzensiz olarak gerçekleşir. Bu nedenler kimyasal mücadeleyi imkansız hale getirir.

Bu türle mücadelede önerilen en etkili yöntem toplu imha yöntemi olarak kullanılan tuzaklardır. Biyoteknik mücadele, kitle yakalamada kullanılan en etkili yöntemlerden biridir.

Kaynak: BÜLTEN