Aytekin: "Yazmak çok tatlı ve güzel bir duygudur; yazmak bir tutkudur."
Söyleşi: Ahmet Yiğit
ESERLERİNİZİ KALEME ALIRKEN İLHAM ALDIĞINIZ YAZAR VE TARİHİ ŞAHSİYETLER NELERDİR?
İlk etkilendiğim yazarlar tarihi roman yazarlarıdır. Abdullah Ziya Kozanoğlu, Hüseyin Nihal Atsız, Yavuz Bahadıroğlu'dur. Türk tarihinden çok etkilendim. Türk kahramanları üzerine o yıllarda çocuk kitapları okudum. Daha sonra Peyami Safa, Reşat Nuri Güntekin, Sait Faik gibi Türk Edebiyatının güçlü yazarlarınının öykü ve romanlarını okudum.
Atilla, Tomris Hatun, Kürşat, Bilge Kağan, Osman Batur gibi şahsiyetlerin kahramanlıkları hep ilham kaynağım olmuştur.
lham alma konusu birkaç yazara indirgenemez. Yerli ve yabancı pek çok yazarı okurum. Roman ve öykü kitaplarını daha çok okuyorum. Ancak her konuda kitaplar alır okurum.
GÜNÜMÜZDE SEVEREK OKUDUĞUNUZ ESERLER NELERDİR?
Günümüz olsun Cumhuriyet ilk dönem yazarları olsun kitaplar okurum. Genelikle roman, öykü ve vakit buldukça edebiyat incelemelerini de okurum. Mesela Mehmet Kaplan, İnci Engünün, Orhan Okay, Durali Yılmaz, Mustafa Miyasoğlu, Peyami Safa...
İnceleme dışında da: Atsız, Sait Faik, Reşat Nuri, Refik Halit Karay, Emine Işınsu, Sevinç Çokum, Adalet Ağaoğlu, Sebahattin Ali, Peyami Safa, Ömer Seyfettin, Gülten Dayıoğlu, Nazlı Eray, Kemal Tahir, İnci Aral.
Fikir insanlarından: Nurettin Topçu, Cemil Meriç, Erol Güngör.
Yabancı yazarlardan: Tolstoy, Dostoyevksi, Andrie Gide, Allen Gre Poe, Shachespir, Oscar Vhite, Molyer, Ibanez, Gogol, Jak London, Jean Paul Sarte, George Orwell, Puşkin, Antov Çhov.
Şiirde:Necip Fazıl, Tanpınar, Mehmet Akif, Arif Nihat Asya, Atila Ilhan, İsmet Özel, Atsız, Nazım Hikmet, Abdurrahim Karakoç, Ataol Behramoğlu. Günümüz şairlerinden :Nurullah Genç, Bestami Yazgan, İnci Okumuş, Ali Parlak, Gökhan Akçiçek bazılarıdır.
ESERLERİNİZİ YAZARKEN HANGİ DUYGU VE DÜŞÜNCELER SİZİN KARAKTERİNİZİ OLUŞTURUR?
İçinde yaşadığım toplumun geçmişi ve bugünü eserlerimin oluşmasına yardımcı olurken, hayal ettiğim düşünce ve duygular da öykü ve yazılarımda etkili oluyor.
YAZAR OLMAYA SİZİ HANGİ OLAY VEYA KİŞİLER YÖNLENDİRMİŞTİR?
Yazar olmak için ne bir destek, ne de bir öneri aldım. Ortaokul öğrencisiyken yazar olmaya karar verdim. Bu kararımda edebiyatımızın güzelliği etkili oldu. Ancak daha sonraları çok kitap okuyarak kendimi her konuda yazabilmek için geliştirmeye çalıştım
SEVEREK YAZDIĞINIZ KİTAP TÜRLERİ NELERDİR?
Öyküler, roman, deneme, inceleme, araştırma ve anılar gibi edebi türlerde kitaplar yazıyorum. Bunların dışında söyleşiler ve kitap kritikleri alanında da çalışmalarım oldu ve olmaktadır da.
Eserlerinizi yazarken sizi en çok zorlayan bölümler nelerdir?
Beni zorlayan bölümler genellikle tarihi bölümler ile inceleme araştırma alanında, konulu çalışmalar oldu ve olmaktadır.
YAZMANIN EN ZOR KISMI EN KISMI NEDİR?
Yazmanın en zor kısmı; iyi ve etkili yazmak için emek harcamaktır. Bir de kitap yazım ve basımı esnasındaki redaksiyondur. Ne kadar da dikkat etsenizde imla hataları mutlaka oluyor. Bu durum da benim canımı sıkıyor. Ancak şurasını da unutmayalım; hiç bir şey hatasız veya kusursuz olmuyor.
YAZARLIK KARİYERİNİZ İÇİN GELECEKTEKİ HEDEFLERİNİZ NEDİR?
Taşrada yazar olmak çok zor. Yine de kendi bölgemde yeterince tanındığıma ve belirli bir seviyede de ilgi gördüğüme inanıyorum. Daha iyi ve daha güzel eserler yazmak istiyorum . 20 kitap yayınlamış, yüzlerce deneme ve makale ve inceleme yazmış biri olarak kendimi henüz yolun başında görüyorum.
YAZDIĞINIZ KURGUSAL KARAKTERLER İÇİN NASIL ARAŞTIRMA YAPIYORSUNUZ?
Yazdığım kurgularımın ilhamı içinde yaşadığım hayattır. Tanıdığım veya
Tanzimat ve Cumhuriyet dönemi en sevdiğiniz yazarları kimlerdir?
Mutlaka bir seçim yapmak gerekirse Tanzimat dönemi:Namık Kemal, Ahmet Mithat Efendi, Muallim Naci, Recaizade Ekrem...
Cumhuriyet dönemi: Necip Fazıl, Nazım Hikmet, Attila İlhan, Kemal Tahir, Tağrık Buğra, Necati Cumali, Sebahattin Ali, Sait Faik. Özellikle Cumhuriyet dönemi daha pek çok yazar var.
Türkiye Cumhutiyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yazarlara ve edebiyata verdiği desteklerin sizde nasıl bir etki bıraktığını açıklar mısınız?
Gazi Mustafa Kemal, "Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür" diyor. Kendisi de 4 bine yakın kitap okumuş ve ayrıca kitaplar da yazmıştır. Eğitime, bilime, kültüre verdiği değer ortadadır. Bunları da veciz sözlerle de belirtmiştir.
SİZDE RESİM YAPMA MERAKI NASIL GELİŞTİ, RESSAM OLMAYA NASIL KARAR VERDİNİZ?
Bende resim merakı ilkokul 2.sınıfta başladı. Aynı sırada oturduğumuz hakimin bir oğlu vardı. Adı Bülent'ti. Öğretmenimiz duvarda asılı duran Atatürk resmini çizmemizi istedi. Ben sıra arkadaşım Bülent'ten daha iyi çizmeme rağmen bana bir not düşük verdi. O anda hakkımın yenildiğini düşündüm ve ondan sonra sürekli resim çizdim. Resime yönelmem de belki annemin yokluğuda etkili olmuş olabilir. O yıllarda içe kapanık biriydim.
NE TÜR ÇALIŞMALAR YAPIYORSUNUZ?
Resim kalemiyle başladığım çalışmalarım kuruboya ve genellikle de rapido kalem çizimlerimle sürdü. Çini mürekkeple çizmeyi çok seviyorum. Aradan epey bir zaman sonra yağlıboyaya başladım. Yağlıboya çalışmalarım 10 yıl kadar sürdü. Atolyem olsaydı devam ederdim. Evlmlzln çatı katında iyi havalarda çalışmalar yaptım. Nevşehir'e gelince bıraktım. Pandemi sürecinde de suluboyaya yöneldim. Ancak kitap çalışmalarım da resim çalışmalarımı olumsuz etkiliyordu.
BUGÜNE KADAR KAÇ KARMA VE KİŞİSEL RESİM SERGİSİNE İŞTİRAK ETTİNİZ VEYA KATILDINIZ?
Ankara, Elazığ, K. Maraş, Konya, Osmaniye, Nevşehir olmak üzere 10 yerde veya 10'nun üzerinde ferdi resim sergileri açtım. Pek çok karma sergilere katıldım.
Bu söyleşinin koordinatörü Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Demet Helvacı Hocahanıma ve Ahmet Yiğit'e teşekkür ederim.