Danışman Yeşil yaptığı açıklamada, Larvaları tomurcuk, çiçek koruk ve olgun daneleri yemek suretiyle zararlı olurlar. Larva tomurcuk ve çiçek içinde beslenirken salgıladığı ipliklerle tomurcuk ve çiçekleri birbirine bağlayarak salkımları küme haline getirir.

Zarara uğrayan tomurcuk ve çiçekler dökülür. Bu nedenle seyrek daneli salkımlar oluşur. Koruk ve olgun danede  larva danenin içinde beslenir. Birden fazla danede yer değiştirerek zararlı olur. Olgun üzümde beslenmede yer değiştirme daha sık olduğundan bir larvanın zarar verdiği dane sayısı bu evrede daha fazladır.

 Olgun danelerden akan şekerli su saprofit mantarların çoğalmasına neden olur. Yaş üzüm ambalajlamasında sorun olur. Zarar görmüş üzümlerden yapılan şarapların kalitesi düşük olur. Kelebeğin üst kanatların zemini gri renkte olup üzeri gri-mavi, kahverengi, kızılmısı-sarı ve zeytin yeşili renklerde mozaik gibi işlenmiş görünümdedir. Alt kanatlar açık parlak gri renkte açık sarı, mavi pırıltılı ve saçaklıdır.

Nevşehir’in yeni cazibe merkezi: Kahveci Dağı Nevşehir’in yeni cazibe merkezi: Kahveci Dağı

Yumurta çok küçük mercimek biçimindedir. İlk bırakıldığında soluk sarı ve yeşil sarı karışımı bir renkte olup şeffaftır. Sonraları renk açılır ve gün ışığında sedef gibi pırıltılıdır. Yeni çıkan larva sarımsı yeşil baş bal rengindedir, hareketlidir. Rahatsız edildiğinde salgıladığı ince bir iplikle kendini yere sarkıtır. Pupa olmadan önce  prepupa devresi geçirir. Aynı kokon içinde pupa olur, kahverengidir. Kışı omca kabukları altında yada diğer korunmuş yerlerde pupa halinde geçirir. Genellikle 2-3 döl verir.

MÜCADELESİ KÜLTÜREL ÖNLEMLER:

Omcayı askıya almak, aralama ve uç almayı omcanın iç kısmını havadar tutacak şekilde yapmak,  ot bırakmamak, kış temizliğine önem vermek zararlıyı azaltır.

KİMYASAL MÜCADELE:

Salkım Güvesi'nin zararlı olduğu bilinen bağ alanlarında  üç bağ seçillir. Bu bağ ve civar bağlarda mücadeleyi gerektirecek yoğunluğunun bulunup bulunmadığını belirlemek ve ilaçlama zaman ve sayılarını doğru olarak tesbit etmek için eşeysel çekici tuzaklar, etkili sıcaklıklar toplamı, yumurta açılımının takibi  ve fenolojik kayıtlar gibi yöntemlerden yararlanılmalıdır.

Fenelojiye dayalı ilaçlamalarda; birinci ilaçlama tomurcuk çiçek döneminde, ikinci ilaçlama danelerin saçma büyüklüğüne eriştiği koruk döneminde, üçüncü ilaçlama ise olum dönemi başlangıcında yapılmalıdır.

Kaynak: BÜLTEN