Belediyeden yapılan açıklamaya göre, imzalanan protokolle Ürgüp ilçe sınırları içinde bulunan yeraltı yapılarının görsel materyal ve coğrafi bilgi sistemi araçları ile belgelenmesi, uygun teknik ekipmanlar kullanılarak haritalanması ve envanter yapılması amaçlanıyor.

Ürgüp Belediyesi, OBRUK Mağara Araştırma Grubu ortaklığında başlayan proje kapsamında Ürgüp’teki yeraltı yapılarını turizme kazandırmayı amaçladıklarını belirten Ürgüp Belediye Başkanı Ali Ertuğrul Bul, araştırma ekibi tarafından hazırlanacak detaylı raporda, keşifleri yapılan, ölçülerek haritalanması tamamlanacak yeraltı yapılarıyla ilgili, “Ürgüp’ün yer altındaki kaybolmaya yüz tutmuş değerlerini gün yüzüne çıkaracağız.” dedi.

Kontrolden çıkan otomobil tarlaya uçtu: 2 ölü 1 yaralı Kontrolden çıkan otomobil tarlaya uçtu: 2 ölü 1 yaralı

“ÜRGÜP’ÜN YERALTI GÜZELLİKLERİNİ DE ORTAYA ÇIKARMAYI AMAÇLIYORUZ”

Ürgüp Belediye Meclis üyeleri ve Obruk Mağara Araştırma Grubu temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen törende imzalanan protokol ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Bul, “İmzaladığımız protokol ile Ürgüp ilçesi sınırları içinde bulunan ve farklı sebepler yüzünden her geçen gün biraz daha tahrip olan ve bazıları tümüyle yok olma riski taşıyan yeraltı yapılarının; görsel materyal ve coğrafi bilgi sistemi araçları ile belgelenmesi, uygun teknik ekipmanlar kullanılarak haritalanması, yapıyı barındıran jeolojik birimin ilgili yer bilimi disiplinleri açısından incelenmesi, tarihsel süreçte yüklendiği işlevler hakkında varsa mevcut bilgilerin derlenmesi ve bütün bu çalışmalar ışığında toplanan verilerin uygun bir formata getirilerek envanterlerinin yapılması amaçlanmaktadır. İlk adımını attığımız bu sürecin gerçekleşebilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığından ve Kapadokya Alan Başkanlığından gerekli izinlerin temini süreci başlatılacaktır. İzinler alındıktan sonra sahada araştırma ve envanterleme çalışmalarımız başlayacaktır. Ürgüp’ün yerüstü güzellikleri kadar yeraltı güzelliklerini de ortaya çıkarmak ve bölgenin tarihi ve kültürel değerlerini koruyarak turizme katkı vermek amacındayız. Bugün imza töreni için aramızda bulunan Obruk Mağara Araştırma grubu yetkilisi Ali Yamaç’a, Obruk Mağara Araştırma grubu üyesi Eric Gilli’ye teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“YERALTI YERLEŞİMLERİNİN YER YER HIZLI YAPILAŞMANIN KURBANI OLDUĞU BİLİNİYOR”

İmza töreninde hazır bulunan Obruk Mağara Araştırma Grubu Yetkilisi Ali Yamaç ise, “Ürgüp’te yaygın olarak rastlanan ve bazı örneklerin tarihleri yüzyıllarla ölçülen yeraltı yerleşimlerinin yer yer hızlı yapılaşmanın kurbanı olduğu bilinmektedir. Mülkiyetleri 2863 sayılı kanunla devlete ait olan ve aynı kanunla koruma altına alınmış olan yeraltı yapılarına yüzeydeki herhangi bir inşaat veya temel kazısıyla zarar verilmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir. Bunun ilk ve en önemli adımı da tüm bu yeraltı yapılarının envanterlenerek kayıt altına alınmasıdır. Elden edilen bulgular raporlar halinde Ürgüp Belediyesine sunulacak ve belediye tarafından kamuoyuna bu bilgiler aktarılacaktır. Protokolün Ürgüp’e hayırlı olmasını dilerim.” dedi.

Whatsapp Image 2024 10 10 At 10.36.38Whatsapp Image 2024 10 10 At 10.36.39 (1)

Kaynak: BÜLTEN