Yaşam

"Üreticiler üzüm bağlarında hastalık ve zararlılara karşı önlem almalı"

Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş, Nevşehir için önemli tarım ürünlerinden olan üzümde meydana gelen hastalıklar ve zararlılarla mücadele konusunda bilgilendirmede bulundu.

Abone Ol

İl Müdürü Memiş, Nevşehir’de üretimi çokça yapılan tarım ürünleri arasında ve üreticilere önemli bir gelir kapısı olan üzümün için üreticilerin bağ hastalık ve zararlılarına karşı zamanında önlem alınması gerektiğini belirterek,  yapılması gereken mücadelelerin üreticilerin alın terinin heba olmaması için değerli olduğunu, “Türkiye Yüzyılının Üretimin ve Üreticinin Yüzyılı” olduğunu söyledi.

BAĞ HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE

Bağlarda ilaçlamanın hastalık ve zararlıların direnç oluşumunu önlemek amacıyla sezon içerisinde, en az iki farklı grupta yer alan etken maddeler dönüşümlü olarak kullanmaya çalışılması gerektiğini anlatan Memiş, “İlaçların etki şekilleri, son kullanma tarihleri, doz ve karışabilirlik durumları dikkate alınarak kullanılmalıdır.” dedi.

Külleme hastalığından da bahseden İl Müdürü Memiş, devamında şu ifadelere yer verdi: “İlimizde en yaygın görülen hastalıktır. Külleme hastalığı omçaların tüm yeşil aksamlarında ( yaprak, sürgün, salkım) görülmektedir. Külleme başlangıçta yaprakların üst yüzeyinde yağ lekelerine benzeyen renk açılması şeklinde parlak lekeler görülür.

Salkım güvesi, kışı asma kabuklarının altında ya da diğer korunmuş yerlerde pupa dönemimde geçirir. İlkbaharda uygun sıcaklıklarda görülür. Dişiler yumurtalarını çiçek tomurcuklarına, çiçeklere ve çiçek saplarına, koruk ve meyvelere bırakır.  Tomurcuk ve çiçek devresinde; larva, tomurcuk ve çiçek içinde beslenir ve bu anda salgıladığı ipliklerle tomurcuk ve çiçekleri birbirine bağlayarak çiltimleri küme haline getirir.

Kurşuni Küf: Hastalık elverişli koşullarda bitkinin tüm yeşil kısımlarında görülebilirse de daha sık olarak salkım ve tanelerde zarar yapar. Tanelerde önce 3–5 mm çapında yuvarlak pembemsi, kızıla yakın lekeler halinde görülür. Alaca düştüğünde kurşuni küfe karşı ilaçlamaya başlanılmalıdır.”