Ürgüp Ziraat Odası Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Birimi Tarım Danışmanı Emre Yeşil, toprakta bulunan organik madde hakkında bilgilendirmede bulundu.
Yeşil, “Organik madde eksikliği günümüzde pek dikkat edilmiyor, toprakta organik madde var mıdır yok mudur bakılmaz oldu günümüzde, oysa toprağın mayasıdır organik madde, toprağın işlenmesi zenginliği ve bereketli olması toprağın organik maddesine bağlıdır. Gübreden daha önemli olmasına rağmen gübre kadar önem verilmez hale geldi. İdeal bir toprakta organik madde %5 oranında bulunması gerekirken bölgemizde organik madde %1 ‘in altındadır” dedi.
ORGANİK MADDE YETERSİZLİĞİN ZARARLARI NELERDİR?
Toprağın su tutma kapasitesi azalır, toprağın havalanması ve drenajı azalır, toprağa vereceğin gübre miktarı artar, toprağı sıkıştırdığı için sürüm maliyeti artar.
TOPRAKTAKİ ORGANİK MADDEYİ NASIL YÜKSELTE BİLİRİZ
Tarlaya kompostlanmış (fermente edilmiş) hayvan gübresini toprağa karıştırılması hem toprağın organik maddelerce hem de topraktaki mikroorganizma faunasının zenginleştirmesini sağlar. Bir diğer uygulama da baklagil yem bitkisi sınıfında olan fiğ, macar fiği, yonca vb. yem bitkilerinin uygun zamanda ekilip çiçeklenme döneminde sürülerek toprağa karıştırıldığı yeşil gübreleme uygulaması yapılabilir.