Tarım Danışmanı Yeşil, üreticileri bitkilerin bakım ve yetiştirilmesiyle ilgili bilgilendirmeye devam ediyor.

Badem içi kurdunun badem, erik ve kayısı gibi ağaçların zararlısı olduğunu anlatan Yeşil, zararlı hakkında şu bilgileri verdi: “Badem iç kurdunun ergini siyah renkli bir arıcık olup, dış görünüşü ile tamamen kanatlı bir karıncayı andırır. Badem iç kurdu kışı badem meyvesi içinde olgun larva döneminde geçirir ve meyve içinde pupa olur. Doğada ilk erginlerin görünme zamanları nisan ayı ortalarından haziranın ilk haftasına kadar değişiklik göstermektedir.

Badem iç kurdu ergini, yumurtasını meyvenin içine koyarken, meyve üzerinde çok küçük yara izi oluşturmaktadır. Ancak meyve gelişimiyle birlikte bu iz kaybolmaktadır. Asıl önemli zararı larvalar yapmaktadır. Larva saldırısına uğramış bademler sağlamlardan daha çabuk kuruyarak renk değiştirir. Üst kabuktaki açık yeşil renk kaybolur. Kış aylarında ise üst kabuk rengi tamamen esmerleşir. Beslenme ilerledikçe zamanla iç kısmını tamamen yiyerek boşaltırlar ve sadece meyve içinin kabuğu kalır. Erginin çıkış yaptığı meyvelerin kabuk kısmında yaklaşık 2 mm çapında çıkış deliği görülür.”

BADEM İÇ KURDUYLA MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Tarım Danışmanı Yeşil, badem iç kurdu ile kültürel mücadelesi, mekanik mücadelesi ve kimyasal mücadele olmak üzere 3 şekilde mücadele edilebileceğinden bahsetti.

Yeşil, zararlıya karşı mücadelede şu ifadelere yer verdi: 

Köy sular altında minare dışarıda kaldı Köy sular altında minare dışarıda kaldı

“Kültürel mücadelesi kapsamında badem ağaçlarında çeşitlere göre meyvenin kurtlanma oranında farklılıklar olduğu bilinmektedir. Eğer bu kurtlanmayan çeşitler özellikleri uygunsa, yeni tesis edilecek bademliklerde bu çeşitler tercih edilmelidir.

Mekanik mücadelesinde de badem iç kurdu ile bulaşık tüm bahçelerde hasat sırasında veya kış aylarında ağaçlar üzerindeki ve yere dökülen kurtlu bademleri toplayarak yakmak veya çok derin şekilde toprağa gömmek zararlıya karşı en etkin mücadele yöntemidir.

Kimyasal mücadele ise badem İç kurduna karşı ilaçlı mücadelenin amacı erginlere karşı yapılmaktadır. Erginlerin çıkışından sonra ağacı ilaçlı bulundurarak çiftleşmelerini engellemek gerekmektedir. Bu yüzden ilk ergin çıkışını göz önüne alarak ilaçlama yapılmalıdır.”

Editör: Ravza Nur Baydemir