Tarım Danışmanı Yeşil, Kışın erken dönemde yapılan budamanın asmaları erken uyandırabilirken, geç dönemde yapılan budama uygulamaları ise asmaların geç uyanmasına neden olabildiğini belirtti.

TMO 90 gün vadeli arpa ve yulaf satışı yapacak TMO 90 gün vadeli arpa ve yulaf satışı yapacak

Yeşil bilgilendirmesinde, “ilkbahar geç donlarından çekinen ya da büyük arazilerde bağcılık yapan üreticilerin budamayı zamanında yapamamaları yüzünden bu durumla sık sık karşı karşıya kalabilmektedir. Kesim yerlerinden akmaya başlayan su damlacıklarının oluşması “Asmalarda Kanama” yetiştiriciler tarafından ise “Ağlama” olarak adlandırılmaktadır.

Asmalardaki kanama, büyük çapta toprak sıcaklığı ile ilgilidir.  20 cm toprak derinliğinde sıcaklığın +4 0 derece ile +6 0derece arasında olduğu dönemde çok çok az bir kanama ihtimali mevcut olup sıcaklığın +8 0dereceye çıkması dahi bu ihtimali fazla arttırmamaktadır. Toprak sıcaklığının giderek artması sonucu kanama yoğunluğu da artış göstermektedir. Toprak sıcaklığı 10 - 12 0C’ye ulaştığında maksimum kanama yoğunluğuna erişilmektedir.

Budamanın gerçekleştiği kesim yerlerinde dışarı çıkan bu sıvı, yeni kesim işleminin yapılmaması halinde kısa bir süre içerisinde azalarak sona ermektedir. Bu durum bir basınç azalmasından olmayıp kesit yerlerinde kısa süre içerisinde bir mantar dokusu oluşmaya başlayarak iletim demetlerinin dışa açık uçlarını kapatmasından kaynaklanmaktadır. İşte bu esnada dikkat etmemiz gereken bir konu var. Akan bu sıvı şayet asmanın kış gözleri üzerinde birikim yapacak olursa, bu gözlerin sürmesi gecikebilmekte ve hatta bazen sürmeyi dahi önleyebilmektedir. Bu nedenle ülkemizin bazı yörelerinde ilkbahar donlarının tehlikeli olduğu yörelerde budama zamanının tayinin çok önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu neden çok fazla kanama özelliğine sahip çeşitlerde budama zamanı iyi tespit edilmelidir.” dedi.

Kaynak: MEHMET GÜNAY