Tarım Danışmanı Yeşil, bitkilerde belirli süre içinde terlemeyle yitirilen suyun, çevreden alınan su miktarından fazla olması durumunda su stresinin ortaya çıktığını belirterek, bu durumda bitkisel dokular arasında su dengesinin bozulduğunu ve suyun alınması için rekabetin başladığını söyledi.

Yeşil, stresin günlük ya da uzun süreli olabileceğini ve etkilerini açıklarken, bitkilerde fazla su kaybı nedeniyle hücre büyümesinin olumsuz etkilendiğini ve hücrelerin küçük kaldığını, buna bağlı olarak hücre büyümesindeki azalmanın çeper sentezini de etkilediğine dikkat çekerek, bitkileri olumsuz etkileyen stres durumunda tohumların çimlenme yeteneklerinin kaybolduğunu söyledi.

“MEYVELERİN KÜÇÜK KALMASINA YOL AÇIYOR”

Aynı zamanda bitkilerin fotosentez ve solunum süreçlerinin yavaşlayıp durabileceğini ifade eden Emre Yeşil, yeterli miktarda suyun olmamasının odunsu yapı ve besin taşınımını olumsuz etkilediğini ve bu nedenle meyvelerin küçük kalmasına, tahıllarda ise tohumların (danelerin) dolgunlaşmamasına ve kalitesinin düşmesine yol açabileceğini belirtti.

Yeşil, bitkilerde su stresine karşı çiftçilere önerilerde bulunarak, sulama ve su yönetiminin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, bitki yetiştirme süreçlerinde dikkatli olunması gerektiğini ve bitkilerin su ihtiyacının dikkatle karşılanmasının önemine değinerek, bu şekilde tarımsal üretimin verimli ve kaliteli bir şekilde gerçekleştirilebileceğini vurguladı. 

Editör: Ravza Nur Baydemir