İl Müdürü Memiş; Süne hububatın en önemli zararlısıdır. Özellikle buğdayların başaklarında yaptığı emgi zararı ile verimde ve kalitede azalmaya neden olmaktadır. Zarar gören daneler tohumluk olarak kullanılamayacağı gibi hamur olma özelliğini de kaybetmektedir.

“Su gönüllüsü sevgili çocuklarımızla birlikte daha güçlüyüz" “Su gönüllüsü sevgili çocuklarımızla birlikte daha güçlüyüz"

Süne mücadelesi kapsamında 2023 yılı Kasım ayında sonbahar kışlak kontrolleri ve 2024 yılı Mart ayında İlkbahar kışlak kontrolleri yapılmıştır. Mücadelesi çalışmalarında 2024 üretim yılı için 1 kontrol, 12 sürvey ekibi olmak üzere toplam 13 ekip kurulmuş ve ekiplerde 43 teknik eleman görevlendirilmiştir.

 İl bazında toplam 175 Köy/Belde/Mahallede süne mücadele çalışmaları kapsamında Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüklerimizce 06 Mayıs 2024 tarihinden itibaren süne kıymetlendirme sürvey çalışmalarına devam edilmekte olup bu çalışmalar Süne Yumurta Parazit Sürveyi ve ilaçlama için nihai kararı verecek olan Nimf sürveyi ile devam etmektedir.

 İlimizde süne mücadelesi ile ilgili teknik çalışmalar sonucunda zararlının yoğun (mücadele eşiği üzerinde) olduğu alanlar mücadelede görev alan ekipler tarafından belirlenerek ilaçlanacak sahalarda çiftçilere ilaçlamaların yapılıp yapılmayacağı ile ilgili duyurular yapılacaktır” dedi ve duyurular dikkate alınarak bitki, canlı sağlığı ile çevre kirliliğinin gözetilerek gereksiz ilaçlamalardan kaçınılması gerektiğini bildirdi. HABER MERKEZİ

Kaynak: HABER MERKEZİ