Tarım Danışmanı Yeşil, patlıcangiller familyası üyelerinden tek yıllık otsu bir bitki olan yaklaşık olarak 120 santimetreye kadar boylanabilen şeytan elması hakkında çiftçileri bilgilendirdi.
Şeytan elmasının tüm dünya yayılan, azotça zengin, gevşek yapılı topraklarda görüldüğünü söyleyen Yeşil, “Sebze bahçeleri, tarla bitkisi yetiştirilen alanlarda, yol kenarlarında ve duvar diplerinde rastlanmaktadır. Koyu yeşil renklidir. 20x15 santimetreboyutunda yaprakları olup, yaprakların kenarları tırtıklı ve uç kısmı sivridir. Çiçekleri genellikle beyazdır. Meyveleri yumurta şeklinde olup üzeri sert dikenler ile kaplıdır. Meyveleri çok sayıda tohum içermektedir. Olgunlaşan meyveler kahverengileşerek tohum dökerler.” dedi.
“ŞEYTAN ELMASI SON DERECE ZEHİRLİ BİR BİTKİDİR!”
Şeytan elmasının bünyesinde çeşitli kimyasal maddeler bulundurduğu bilgisini veren Tarım Danışmanı Yeşil, “Bitki bütünü son derece zehirli bir bitkidir. Yüz tohum yaklaşık 6-10 miligram atropin içermektedir ve insan için 10 miligramın üzerinde atropin alımı ölümcül olabilmektedir. Yetiştiricilik yapılan alanlarda yabancı otlar önemli bir sorun oluşturmakla birlikte bazı alanlarda yüzde 100’e varan ürün kayıplarına neden olmaktadır.” diye konuştu.
MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Şeytan elması ile kültürel mücadele yöntemlerini anlatan Yeşil, sertifikalı ve temiz tohum kullanımı, sulama suyu ile taşınımın engellenmesi, yanmış çiftlik gübresi kullanılması, çevrede bulunan yabancı otların mücadelesinin bitkiler tohum bağlamadan yapılması, kullanılan alet ve ekipmanın temizliği, iyi bir tohum yatağı hazırlanmasının etkili olacağını aktardı.
Tarım Danışmanı Yeşil, kimyasal mücadele için ise ziraat mühendisleri ile irtibata geçilmesi gerektiğini vurguladı.